Кремъл обърна версията за спирането на "Северен поток" и прехвърли вината на западните санкции Снимка: © Getty Images

Три дни след като "Газпром" прекрати безсрочно подаването на газ през "Северен поток", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини западните санкции за спирането на доставките за Европа.

"Тези санкции, които пречат на обслужването на агрегата и пречат да се дадат юридически гаранции (при транспортирането му) - тези санкции, които въведоха западните държави, доведоха ситуацията до това, което виждаме сега", казва Песков по време на пресконференция в понеделник.

На въпроса дали ако санкциите срещу Русия се прекратят, доставките на газ по тръбопровода за Германия ще се подновят - Песков потвърждава: "Безусловно".

"Други причини не съществуват. Остана да работи един агрегат, но и той дава дефекти. Това води до спиране на доставките", обявява говорителят на Владимир Путин.

Досега версията на "Газпром" гласеше, че преносът на газ към Европа се спира заради изтичане на масло от оборудването на газотурбинен двигател.

От Siemens, които обслужват оборудването на "Северен поток", обаче твърдят, че течът не пречи по никакъв начин на работата на агрегата и че неизправността може да се отстрани на място - без да се налага демонтиране и сервиз на цялата машина.

Поредният агресивен ход на "Газпром" към най-големите европейски потребители на природен газ доведе до ново поскъпване на горивото на спот пазарите, като в най-високата си точка в понеделник цената на холандската TTF борса достигна до 284 евро за мегаватчас, преди да слезе до 268 евро.

Този показател е определящ за месечните цени, при които руският монополист продава горивото си в Европа - ако изобщо го достави.

Еврото също е подложено на натиск - на 5 септември общата европейска валута падна до 0.9881 щатски долара, което е рекордно ниско ниво от края на 2002 г. насам.

Междувременно правителството на Олаф Шолц обсъжда нов пакет от финансови помощи за гражданите в размер на 65 млрд. евро. Част от мерките предвиждат намалени тарифи за консумация на ток до определено ниво, над което потребителите ще трябва да плащат по пазарни цени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024