Кремъл ще чества годишнината от войната с работилници по плетене на чорапи за своите войници Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин вече се подготвя за честванията по случай годишнината от началото на войната в Украйна, която самият той неоправдано започна. Неговата администрация е изпратила препоръки до различните региони в страната за организирането на национална кампания с името "За нашите герои", която включва концерти, събития с ученици и работилници по плетене.

Toва разказва базираният в Латвия руски опозиционен сайт "Медуза". Инициативата е планирана да се проведе от 20 до 24 февруари и е посветена на Деня на защитниците на Отечеството в Русия. Периодът на провеждането ѝ съвпада и с годишнината от началото на руската инвазия в Украйна.

Кампанията ще включва масова акция под надслов "Героите на нашето време", в която участниците ще трябва да запишат видеоклипове с поздравления по случай Деня на защитниците, посочват източници на руската бизнес медия РБК.

Препоръчва се материалите да бъдат заснети на фона на паметници и графити, "посветени на героите на Отечеството и Героите на специалната военна операция" (това е използваният от Кремъл термин за войната в Украйна - б.а.). Планира се също изрисуването на графити по градските улици с портрети на "героите на специалната военна операция и описания на техните подвизи".

В списъка са включени и предложения за организацията на майсторски класове за плетене на топли чорапи и ръкавици, изработване на военни чанти и окопни свещи, които да послужат на руските войници на фронтовата линия. Свещите за окопи най-често се използват, за да осигурят топлина и светлина на бойното поле и редовно се използват от войските.

За изработването на военните чанти има и специални предложения за бродерии - като например върху тях да пише "В очакване на победата", "Напред към победата" и "Герой на моята родина". Чорапи, ръкавици, окопни свещи и други материали се предвижда да бъдат предадени на военнослужещи като част от кампанията.

Сред другите препоръчани мероприятия са срещи на ученици с военнослужещи, завърнали се от Украйна, или с ветерани от т.нар. Велика отечествена война - конфликтът между нацистка Германия и СССР в периода на Втората световна война (1941-1945).

Насърчават се още раздаването на подаръци в болниците, където се лекуват военнослужещи, както и изпращането на писма до руски войници на фронта, който да съдържат "топли и искрени пожелания".

Основното събитие в цялата кампания е митинг-концерт на стадион "Лужники" в Москва на 22 февруари с участието на Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024