Кремъл: Русия би използвала ядрени оръжия, само ако има заплаха за съществуването ѝ

Русия би използвала ядрени оръжия, само ако възникне риск за съществуването на страната, а не просто като следствие от продължаващата война в Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за PBS Newshour в понеделник.

"Никой в ​​Русия не смята да използва или дори да мисли за използването на ядрени оръжия", заяви Песков.

"Не всеки изход от операцията (бел. р. руснаците продължават да наричат така войната), е причина за използване на ядрено оръжие", каза Песков. „Имаме концепция за сигурност, която много ясно гласи, че само когато има заплаха за съществуването на държавата, ние можем да използваме и реално ще използваме ядрени оръжия, за да предотвратим заплахата за съществуването на нашата страна.

Все пак Москва смята, че всички задачи на "специалната военна операция" ще бъдат изпълнени и никой в Русия не се съмнява в това.

На въпрос за думите на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече Владимир Путин „касапин“ и обяви, че руският президент не трябва повече да остава на власт, Песков каза - „това е доста тревожно“.

„Това е лична обида“, каза Песков. „Разбира се, това е напълно неприемливо. Не президентът на Съединените щати решава кой ще бъде президент на Руската федерация."

Предисторията: В Полша в събота Байдън направи импровизиран коментар – „За бога, този човек не може да остане на власт“ – който хвана неподготвени американски и международни служители, изпращайки Белия дом в режим на обяснение

В интервюто си по PBS Песков отрече руските сили умишлено да атакуват цивилни в Украйна, въпреки че украинските сили, журналисти и бежанци, бягащи от страната, описват брутални бомбардировки, поразяващи цивилна инфраструктура, включително домове, училища, болници и др.

„Те не обстрелват къщи. Те не обстрелват апартаменти. Те не обстрелват граждански обекти”, каза Песков. "Те обстрелват и целят военна инфраструктура."

САЩ официално обявиха миналата седмица, че руските сили са извършили военни престъпления в Украйна. Международният наказателен съд в Хага също започна разследване на инвазията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024