Кремъл заговори за риск от Трета световна война Снимка: © Getty Images

"НАТО влезе във война с Русия" като дава оръжие на Украйна - това каза външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руската държавна телевизия, качено на сайта на министерството. И отново заплаши с "риск от Трета световна война" - с използване на ядрено оръжие.

По думите му подобна опасност съществувала и "не трябва да я подценяваме", а Москва искала да намали рисковете. От интервюто не става ясно кой според него може да пристъпи към използване на ядрен арсенал.

На заплахата за влизане в Трета световна война външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отговори в Twitter:

"Русия губи надежда в опитите си да предотврати оказването на помощ за Украйна от останалия свят. Затова и започва да говори за "реална" опасност от Трета световна война. Това означава единствено, че Москва усеща, че се насочва към загуба в Украйна. Именно затова светът трябва да оказва двойно по-голяма подкрепа, за да надделеем и да защитим европейската и световна сигурност."

Лавров обяви още, че оръжията, които страните от НАТО изпращат към Украйна, ще бъдат цел за руската армия "в контекста на специалната операция". Така той оправда атаките на Русия срещу складове в Западна Украйна.

Междувременно секретарят на отбраната на САЩ Лойд Остин ще ръководи среща между повече от 40 страни в германската авиобаза Рамщайн във вторник, където ще се обсъждат начините, по които може да бъде въоръжен Киев, съобщава The Guardian. Остин бе на посещение в украинската столица в неделя, където се срещна с президента Володимир Зеленски.

Основната цел на дискусията ще бъде да се намери начин да се синхронизира и координира военната помощ за Украйна, която се състои от артилерийски оръдия, въоръжени дронове и амуниции, предава Reuters.

"Следващите няколко седмици ще бъдат много, много ключови. Те (украинците - б.р.) се нуждаят от постоянна подкрепа, за да бъдат успешни на бойното поле. Това е целта на тази конференция," казва ген. Марк Майли - началникът на Генералния щаб на американските военни сили.

Участие в събитието ще вземе и министърът на отбраната на България Драгомир Заков. Това се случва ден преди планираното посещение на българска делегация в Киев, в рамките на което се очаква да бъдат предоставени каски и бронежилетки на отбраняващата се страна.

Още от началото на инвазията на Русия в Украйна Москва говори за възможност от ядрен конфликт. Един от основните мотиви за ненамеса на НАТО във войната е именно избягването на подобен сценарий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024