Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън Снимка: © Скрийншот, bTV

Евелин Банев - Брендо се е предал доброволно на властите в България, защото чувства заплаха за живота си. Подобно предположение направиха криминалистът Иван Савов и адвокат Димитър Марковски в ефира на bTV тази сутрин.

"Това е един много добре премислен ход. В затвора охраната е много сериозна - много трудно може така да се пробие, че някой да бъде ликвидиран там. Според мен господин Банев е направил един избор и той е за оцеляване", коментира Марковски.

Според Савов "в действителност би могло да има нещо, което притеснява Брендо отвън", и то вероятно е свързано с естеството на заниманията му.

"Той е едър трафикант на наркотици. Това са хора, които от една страна имат преки отношения с производителите - картелите из Колумбия, Южна Америка. При тях дори малкото нарушение на дисциплина води до смърт. Друго наказание няма. Повярвайте ми, и в Антрактида да се скриете, ще ви намерят. Второто нещо е, че хора като Евелин Банев, за да останат живи по време на тази своя дейност, нерядко се съгласяват да съдействат на братските нам служби - американските. Те също ги използват като мулета, но за техните си цели", каза криминалистът.

Преди да се появи изненадващо пред Централния софийски затвор със своя адвокат в понеделник, Брендо се укриваше от шест години.

В България му е наложена 6-годишна ефективна присъда заради това, че е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотици.

Срещу него има и още две присъди за наркотрафик от Италия (20 г. затвор) и Румъния (10 г. затвор). През 2021 г. той беше задържан в Украйна, където се оказа, че е получил гражданство. След като беше освободен от местен съд, той отново изчезна безследно.

"Брендо е фосил - той е един от последните големи играчи от времето на бурния преход в България. Човек, който е замесен във финансови далавери с някогашната банка "Биохим", може да си представите за колко отдавна става въпрос. Обикновено, за да тръгне кариерата на един подобен човек, някой го дърпа. Аз лично не мога да кажа кой. Говори се за Доктора, дори с Таки се споменаваше, че има някакви отношения", коментира Савов.

По думите му много дълго време Банев е бил човек с много здрава психика, но напоследък се наблюдават разни отклонения, свързани с психичното му състояние. Тази информация му била известна от "хора, които са около Брендо".

"Това може да се дължи на много неща, включително на употребата на наркотици", добави той.

Според него "няма никакъв проблем от няколко места да влезе човек в България", но е вероятно Брендо да е бил под някаква защита.

"Знаем, че единият от братята Галеви, живият, има една негова хасиенда в Македония и често си ходи там, но никой не се замисля. И той е с червена бюлетина. Аз това за Галевите го знам от хора от службите в България. Само че са имали забрана да работят по тях по времето, когато бяха в неизвестност (братята - бел. ред) - последните десет години. Не го обвързвайте с премиера или с вътрешния министър, подобни неща не са свързани с политическата система в България, а със споразумение между големи служби", обърна се той към журналистите.

Савов не изключи възможността "тепърва да стане много интересно и Брендо да даде интервю за някоя медия".

"Да вземат да го питат как е влязъл в България. Колкото и да е сериозно всичко, за което си говорихме, това е вид театър, който се играе", каза той.

Що се отнася до присъдите му, адвокат Марковски поясни, че Брендо първо ще излежи българската си присъда. През това време се очаква процедура по изтърпяване и на другите присъди, но в България, като те могат да бъдат обединени и с променен срок.


МВР ще разследва как Евелин Банев-Брендо е влязъл в България (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024