Кримският мост е взривен за втори път

Два взрива са избухнали на Кримския мост, който свързва окупирания полуостров с Русия.

Част от пътното платно за автомобилното движение е пропаднала, трафикът е спрян, а в понеделник сутрин се е образувало голямо задръстване от желаещи да преминат.

Движението на влаковете също е преустановено временно, но се очаква да се поднови още тази сутрин - жп линията този път изглежда не е повредена.

Експлозията е станала на 145 подпорен стълб от моста от страната на руския Краснодар, предполага се, че е избухнала късно през нощта около 3:30 ч.

Това е вторият взрив на ключовото съоръжение за последната година. Мостът е от голямо значение за снабдяването на руската армия в Украйна и за потенциалната евакуация на руски сили от Крим, защото е една от двете преки наземни логистични линии.

Губернаторът на Белгородската област съобщава, че при експлозията са загинали двама души - мъж и жена от района на Новий Оскол. С тях е пътувало и дете, което е със средна телесна повреда.

До момента никой не е поел официална отговорност за взрива в нощта на 17 юли. Представителят на украинското Главно управление на разузнаването Андрей Юсов е посочил пред "Суспилне", че не може да коментра причините за "извънредното произшествие" на моста, но цитира по-ранно изказване на директора на службата Кирило Буданов, че Кримският мост е "излишна конструкция".

Мостът беше построен през 2018 г., четири години след окупацията и анексирането на Крим. 19-километровото съоръжение е основният транспортен коридор на Русия при Черно и Азовско море.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024