Роналдо е даден на съд за $1 млрд. заради реклами на криптоборсата Binance Снимка: © Getty Images

Кристиано Роналдо е изправен пред колективен иск в САЩ заради популяризирането нерегистрирани ценни книжа през Binance - най-голямата борса за криптовалути в света, която е съдена в САЩ за допускане на пране на пари с престъпен произход.

Ищците твърдят, че неговата реклама ги е накарала да направят губещи инвестиции и искат повече от 1 млрд. долара обезщетение.

През ноември 2022 г. Binance обяви първата си колекция от т.нар. незаменими токени (NFT) "CR7" в партньорство с Роналдо, която според футболиста ще възнагради феновете "за всички години подкрепа".

  • NFT са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но нямат форма в реалния свят - с други думи, съществуват само в цифров вид.
  • "CR7" се отнася до инициалите и номера на фланелката на Роналдо и се използва като брандинг в редица продукти, които му помогнаха да се превърне в един от най-богатите спортисти на земята.

Във видеоклип в социалните мрежи Роналдо обещава на бъдещите инвеститори, че "ще променим играта на NFT и ще изведем футбола на следващото ниво".

Ищците твърдят, че популяризирането на Binance от Роналдо е довело до "500% увеличение на търсенията" за криптоборсата, регистрирана на Каймановите острови.

Според тях рекламната кампания с Роналдо е съдействала на Binance не само за продажба на CR7, но и на други нерегистрирани токени. Футболната звезда има над 850 млн. последователи в социалните си мрежи.

В иска се твърди, че Роналдо е знаел - или е трябвало да знае - че Binance продават крипто активи, които не са регистрирани, след като има опит в инвестиционния бизнес и е имал достатъчно ресурси, за да привлече компетентни консултанти преди сделката с Binance.

Те обвиняват Роналдо и за това, че не е разкрил колко му е платено за рекламата, а е трябвало да го направи.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) тези активи могат да се считат за ценни книжа - и затова знаменитостите, които ги одобряват, трябва да спазват американското законодателство.

Председателят на Комисията Гари Генслър заяви, че те са длъжни да разкриват публично колко пари получават и от кого, когато популяризират инвестиции в ценни книжа.

"Когато известни личности подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа, свързани с криптоактиви, инвеститорите трябва внимателно да проучат дали инвестициите са подходящи за тях и трябва да знаят защо известните личности оказват подкрепа", каза той.

Колкото до футболиста, изглежда той не се е притеснил от колективния иск, заведен срещу него. От публикация в личния профил на Роналдо във Фейсбук става ясно, че той и Binance имат планове да работят отново заедно в бъдеще.

Колективният иск беше подаден седмица след като Министерството на правосъдието на САЩ нареди на фирмата да плати 4,3 млрд. долара под формата на санкции и конфискации.

Министерството обвини Binance, че е помагала на потребителите да заобикалят санкциите по света и че е улеснявала престъпниците и терористите да прехвърлят пари.

Преди дни Милиардерът Чанпън Жао се призна за виновен по федерално дело в САЩ и се оттегли от компанията .


Създателят на Binance ликвидира FTX и вкара Сам Банкман-Фрийд в затвора. Сега дойде и неговият ред. .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024