Милиардерът Чанпън Жао, който е основател на най-голямата криптоборса в света Binance, се призна за виновен по федерално дело в САЩ и се оттегли от компанията след спораузмение с прокуратурата за 4,3 милиарда долара.

Срещу него и Binance бяха предявени обвинения за това, че е позволявала на престъпни организации и индивидуални лица да търгуват през криптоборсата в нарушение на американските санкции.

В спорните транзакции има и сделки на групировки като "Бригадите Ал Касам" на "Хамас", Палестински ислямски джихад, Ал Кайда и ИДИЛ, се съобщава в позиция на Министерството на финансите на САЩ.

Вместо да ги предотвратят - от Binance изобщо не са подавали доклади за съмнителни активности на клиентите им.

Лично срещу Жао бяха повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за банковата тайна.

Binance са сключили споразумение за 4,3 милиарда долара с американската прокуратура, съобщава CNBC, като ще продължат да функционират, но по нов устав и правила.

  • 2,5 млрд. долара ще бъдат конфискувани от американските власти като незаконно придобито имущество.
  • Още 1,8 млрд. долара е глобата, която Binance дължи за нарушаването на закона.
  • 50 млн. долара от глобата според споразумението ще бъдат за сметка на Жао. В момента той се намира на свобода под парична гаранция.

Предстои съдът да се произнесе по общото споразумение с прокуратурата на 23 февруари.

Новият главен изпълнителен директор на Binance ще е Ричард Тенг - бивш ръководител на регионалните пазари на компанията зад криптоборсата.

Паралелно с него ще работи и независим наблюдател, който ще следи дали Binance спазва условията за борба с изпирането на пари.

Жао е китайски гражданин, но има и канадски паспорт. Именно той стои зад поредицата от събития, които доведоха до тоталния срив на конкурентната криптоборса FTX и осъдителната присъда срещу Сам Банкман-Фрийд.

  • Чанпън Жао е сред първите инвеститори във FTX, но в края на 2022 г. той атакува компанията на Банкман-Фрийд, като го обвини в злоупотреба с парите на клиентите на FTX за покриване на загубите на личния му инвестиционен фонд Alameda Research.
  • Една от причините за конфликта между тях беше опитът на Сам Банкман-Фрийд да договори регулаторен контрол върху криптоборсите и да "легализира" FTX за американския пазар за сметка на Binance, около които винаги е имало съмнения за търговия с престъпни средства.
  • Борсата на Жао беше обект на няколко разследвания за това, че действа като "хъб за хакери, измамници и наркотрафиканти" (по данни на Reuters).

Делото срещу него беше образувано след общо разследване на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите.

"Признавам, че не беше лесно да се оттегля от емоционална гледна точка. Но знам, че това е правилното решение. Направих грешки и трябва да поема отговорност. Това е най-доброто за нашата общност, за Binance и за мен", казва Жао в публикация в Twitter.

Той намеква, че няма намерения да прекъсне всички връзки с мениджмънта и казва, че като акционер и бивш CEO с познания за миналото на компанията "остава на разположение на екипа при евентуална необходимост от консултации" - в съответствие с условията на споразумението между Binance и американските власти.

Жао заявява, че планира първо да си вземе почивка, след като "не е имал нито един ден на реална почивка през последните 6,5 години", след което "вероятно ще се занимава с пасивно инвестиране" в сферата на блокчейн, Web3, децентрализираното финансиране, изкуствения интелект и биотехнологиите.

"Не се виждам като главен изпълнителен директор на друг стартъп. Доволен съм от това да бъда предприемач, на когото веднъж му е излязъл късметът. Ако има желаещи, може да съм на разположение като съветник или ментор на малка група начинаещи предприемачи, в лично качество. Поне мога да им кажа какво да не правят", казва още той.

Binance беше създадена през 2017 г. в Шанхай, като се превърна в най-голямата борса за покупко-продажба на криптовалути.

Компанията се премести извън Китай, след като държавата въведе забрана за този тип бизнес.

От 2021 г. Великобритания също забрани на местното подразделение на Binance да оперира на територията на страната. Компанията се отказа и от опита си да получи пълен лиценз от британските служби, след като финансовият регулатор я обвини в неспаване на изискванията за проверка на клиентите и борба с изпирането на пари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024