"Кралят на криптото" от FTX Сам Банкман-Фрид е признат за виновен в измама за милиарди Снимка: © Getty Images

Основателят на вече фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд е признат за виновен по всички обвинения в измама и пране на пари. Решението на съда идва след близо едномесечен процес в Ню Йорк, но само четиричасово обсъждане от страна на съдебните заседатели.

31-годишният бивш милиардер е осъден заради това, че е измамил клиентите на неговата борса за криптовалути в една от най-големите финансови измами. Съдът признава, че той е откраднал близо 8 млрд. долара от потребителите от чиста алчност.

Присъдата беше произнесена малко по-малко от година, след като FTX обяви фалит в резултат на бърз корпоративен срив, който шокира финансовите пазари и унищожи личното състояние на Банкман-Фрийд, оценявано на 26 млрд. долара.

Срещу бизнесмена имаше повдигнати две обвинения в измама и пет в заговор. Той не се призна за виновен по нито едно от тях и твърдеше, че макар да е допуснал грешки, е действал добросъвестно. Сега го очакват десетилетия затвор, като присъдата му ще влезе в сила от 28 март 2024 г. Не е ясно обаче точно колко дълга ще бъде тя - това решение ще бъде взето от съда на по-късен етап.

"Сам Банкман-Фрид извърши една от най-големите финансови измами в американската история - схема за много милиарди долари, предназначена да го направи крал на криптото", заяви американският прокурор Дамиан Уилямс в изявление след произнасянето на присъдата, цитирано от британската медия BBC.

След произнасянето на присъдата адвокатът на Банкман-Фрид заяви: "Уважаваме решението на съдебните заседатели. Но сме много разочаровани от резултата. Г-н Банкман-Фрид твърди, че е невинен и ще продължи да се бори с обвиненията срещу него".

В хода на делото трима от бившите приятели и колеги на Банкман-Фрид, включително бившата му приятелка Каролин Елисън, се признаха за виновни и се съгласиха да свидетелстват срещу него с надеждата, че съдът ще намали техните собствени присъди. Те ще бъдат осъдени на по-късна дата.

"Правителството спечели това дело, като оказа голям натиск върху сътрудниците, сключи с тях споразумения още в началото и разгледа делото по много рационален начин. Вместо да усложнят прекалено много случая и да го превърнат в някакво сложно крипто дело, те го разгледаха като обикновена измама", заяви бившият федерален прокурор Ренато Мариоти.

Бизнесменът ще бъде съден и по друго дело, започнато от прокуратурата по-рано тази година, което включва обвинения в банкови измами и предполагаеми заговори за подкуп.

Основателят на фалиралата криптоборса FTX Бакман-Фрийд пак е арестуван


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024