Кристин Синклер - футболистката с повече международни голове от Меси и Роналдо Снимка: © Getty

В събота пред публика от 820 души в Единбург, Тексас, се състоя нещо историческо, разказва CNN.

Кристин Синклер, наричана най-смъртоносния нападател във футбола, отбелязва втория си гол в мача и четвърти гол за Канада при победата с 11-0 над "Сейнт Китс и Невис".

И въпреки че не звучи особено зрелищно, голът е забележителен, защото е 185-ия, направен за страната ѝ. Това означава, че канадката вече е лидер по международни голове, отбелязани както от мъже, така и от жени.

Името на Синклер отдавна е записано в книгите с рекорди. Тя изпреварва футболни светила като Аби Вамбах и Миа Хам при жените, и Кристиано Роналдо и Лионел Меси при мъжете.

Кристин Синклер, голмайстор, нападател Канада

40-годишната канадка има шанс да добави още рекорди към "портфолиото" си, повеждайки като капитан отбора на Канада на Световното първенство по футбол за жени през 2023 г. (FIFA Women's World Cup), което се провежда в Австралия и Нова Зеландия от 20 юли до 20 август. Турнирът се организира за девети пореден път от основаването му през 1991 г. и e с почти напълно идентичен формат като мъжкото световно първенство.

На тазгодишния турнир за първи път домакин е повече от една държава.

В допълнение това издание е и първото, което включва разширения формат от 32 отбора (от предишните 24), възпроизвеждайки същия формат, използван за Световното първенство при мъжете от 1998 г. до 2022 г.

Така с предстоящото участие на Канада Кристин Синклер може да стане първият играч (от двата пола), отбелязал гол на шест световни първенства. Tя е вторият футболист, отбелязал гол на пет световни, като постига това през 2019 г.. Бразилката Марта (Виейра да Силва) направи това първа. Роналдо стана третият, изравнил постижението през 2022 г.

Синклер се превръща в най-младия играч на Канада, когато дебютира на 16 години, а днес е на крачка от това да стане най-великия голмайстор във футбола.

Кристин Синклер, златен олимпийски медал по футбол за отбора на Канада

Това вероятно ще бъде последно Световно първенство за канадката, което съответно е и последна възможност да добави „световен шампион“ към дългия си списък от постижения, който включва 3 олимпийски медала (1 златен и 2 бронзови), изиграни над 20 сезона за старши отбора на Канада, 14 национални награди "Футболист на годината" и 7 номинации от FIFA за "Световен футболист на годината" при жените.

,,Кристин Синклер е голмайстор"

Синклер е израснала в спортно семейство. Баща ѝ и чичо ѝ са бивши играчи, шампиони в аматьорския футбол. Баща ѝ Бил Синклер е бил в управителния съвет на националните първенства в Канада.

Самата Кристин има добре оформено спортно минало, което включва баскетбол и бейзбол. Футбол играе от 4-годишна.

Тя е звездата на местния училищен футболен отбор. На 15-годишна възраст присъства на мачовете от Световното първенство за жени през 1999 г. в Портланд – третото издание на турнира, смятано за вододел за женския футбол като събитие с повишена посещаемост и зрителска аудитория. На 16 г. прави дебюта си на международното състезание Купа Алгавре, където отбелязва три гола.

Кристин Синклер, Канада футбол

След като се фокусира върху футбола, Синклер става все по-силна, като разделя времето си в университета в Портланд между спорта и ученето. Междувременно тя прави първите си нападения на международната сцена с отбора на Канада под 20 години.

Кристин не само развива око за голове, като вкарва рекордните 110 гола за "Портланд Пилотс", но и установява ефективен стил на игра.

Нейната бивша съотборничка Даяна Матисън описва Синклер като ,,динамичен играч в началото на кариерата си - с игра, пълна с движение, и трудни начини на бягане по игрището". По-важното, което Матисън посочва, е, че Кристин Синклер е голмайстор.

Тя е сред редките играчи, които откъдето и да получат топка, винаги имат способността да вкарат. И то в онази част на мрежата, където го няма вратаря“, казва Матисън.

През годините Синклер трябва да променя играта си, което означава изместване на фокуса от скоростта към контрола и позиционирането на топката.

Кенет Хайнер-Мьолер, бивш мениджър и помощник-мениджър на женския национален отбор на Канада, коментира, че способността на Кристин да адаптира играта си сочи към най-голямата ѝ сила - това е нейният мозък.

Кристин Синклер - най-смъртоносния нападател във футбола с повече международни голове от Меси и Роналдо

Движението ѝ е като учебник“, убеден е Хайнер-Мьолер. „Движенията ѝ за мен са ненадминати. Не съм виждал някой с подобна способност да бъде на правилната позиция в точното време, без да е в засада и всички останали пречки.”

Даяна Матисън подчерта колко по-лесно е било да върши работата си като атакуващ полузащитник с уменията на Синклер в отбора.

Хайнер-Мьолер обаче (макар признаващ очевидните ползи от наличието на смъртоносен нападател в отбора си) споделя, че това идва със своите недостатъци.

„Толкова много е поставено на плещите ѝ, но и около нея“, казва той.

„Тази предпоставка беше разбита по-късно. Много умели и по-млади играчи влязоха в отбора и вече не всичко беше на Кристин. Другите играчи имаха равен шанс да допринесат за успеха. Имаше фаза от между 6 и 10 месеца, когато в действителност всичко зависеше от нея, но постепенно качеството на останалите играчи се подобри и след това беше по-лесно.", допълва треньорът.

„Да имаш играч като Кристин никога не трябва да е недостатък. Когато си тръгна, липсата ѝ се усети много силно.“

Трансформация в историята на футбола

Канада не е известна като футболна нация, но пристигането на Синклер в националния отбор съвпада с най-успешния период на страната.

Канадките завършват четвърти на Световното първенство през 2003 г. Тогава Кристин вкарва три гола, а след това донася два последователни бронзови медала от Олимпийските игри през 2012 г. и 2016 г.

Синклер записва името си в спортната история на Канада, когато извежда отбора до триумфалния златен медал на Летните игри в Токио през 2020 г., с победи над силните Бразилия, САЩ и Швеция.

Световно първенство по футбол за жени 2023 г., Кристин Синклер

Сега със Световно първенство пред нея, тя има възможността да затвърди наследството си като един от най-трансформиращите играчи в историята на футбола.

Хайнер-Мьолер и Матисън смятат, че няма причина Синклер да не може да изведе Канада до славата. Класирането до елиминационния кръг обаче все още не е гарантирано. Прогресът зависи от последния мач от груповата фаза срещу домакина Австралия в понеделник.

„Те могат да бъдат претенденти за титлата. Мисля, че най-големият предшественик на успеха е предишният успех. Те са носителите на титлата от последния голям турнир.", казва Мьолер.

„Полезно е, че Канада идва с мисленето и със знанието на успешен отбор в световния футбол. Смятам, че ще се задържат във финалната четворка. Ако не стигнат до там, знам, че ще бъдат разочаровани.", завършва Мьолер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024