Епидемията от Covid-19 в България има втори живот, който остава почти невидим за статистиката.

На пръв поглед, новите случаи на заразени със SARS-Cov2 намаляват стабилно през последната седмица, пикът на заболеваемостта в национален мащаб е почти постигнат, а все повече от мерките на извънредното положение се вдигат.

Зад фасадата на оптимистичните прогнози обаче се крие живо огнище - Видин. От 17 април насам областта се превръща в един от основните източници на нови пациенти. Над 1/5 от положителните проби на 17 и 25 април идват от Видин, когато се провеждат масови тестове на лекари от единствената болница в града МБАЛ "Св. Петка" и на обитатели на дом за стари хора в Гара Орешец. Над 30% от новите случаи за дните 30 април, 2 и 3 май са засечени тук.

Във Видин се намират 50% от потвърдените проби за Covid-19 от цяла България за 4 май.

Болестта тук се разпространява рязко и изключително опасно - по сценария, познат от първите дни на епидемията в Италия и Испания. Заразата е стигнала до два от домовете за възрастни - в Гара Орешец и в Кула.

Най-малко 40 от общо 150 доказано заболели хора са лекари и медицински сестри от видинската болница.

40 специалисти от първа линия, на които разчитат пациентите от цялата област, са поставени под 28-дневна карантина, докато сами се справят с болестта. Липсващите позиции в отделенията се запълват от медици от всевъзможни други специалности.

Служители на Клиничната лаборатория, в която се вземат пробите за Covid-19, разпространиха приемо-предавателен протокол, според който 8 души в работна смяна подписват, че ще получават общо 7 маски.

"Проблемът в болницата е, че лекарите нямаха предпазни средства, за да могат да реагират спрямо пациентите, които са заразени. Самите лекари в болницата не бяха оборудвани с необходимото. Не бяха обучени какво да направят", казва Милена Миланова, адвокат от Видин.

Нейният брат, хирургът д-р Людмил Миланов, е един от специалистите във видинската болница. Медик с над 20-годишен стаж, специализирал в европейски страни, както и в "Пирогов" и "Сити клиник", той се връща във Видин, защото в града има остър недостиг на лекари. Тежката криза не е предизвикана само от коронавирусната епидемия, но сега опасните дефекти на здравната система в Северозапада вече не могат да се прикрият.

От 13 април 2020 г. (при 2 потвърдени случая на коронавирус в областта) МБАЛ "Св. Петка" търси желаещи лекари, медицински сестри и санитари от цялата страна, които да постъпят на работа в отделението за лечение на пациенти с доказан Covid-19 в неусложнено положение и в отделението за Спешна помощ. Призиви за подкрепа на колегите във Видин отправят и членовете на Националния оперативен щаб и ген. Венцислав Мутафчийски.

Община Видин обявява, че е готова да предложи безплатно общинско жилище за периода на извънредното положение, ако се появи желаещ да попълни липсващите позиции.

Дори бившият евродепутат Николай Бареков обявява, че готов да дари 2500 лв. месечна заплата и еднократен бонус от 2000 лв. за лекар-инфекционист, ако той се включи в помощ на видинската болница.

По-малко от месец след поканата - болните във Видин вече са 150 души, а желаещи за постъпване на работа в болницата все още няма. От началото на епидемията лечебното заведение не е спирало да работи за поне едно денонощие, с цел провеждане на пълно почистване, каквато беше практиката в няколко големи столични болници след първите им потвърдени пациенти с Covid-19. Цялата болница предстои да бъде изчистена след 5 май, когато пристигне UV-апарат за дезинфекция от кампанията #БългарияЗаЛекарите.

МБАЛ "Св. Петка" приема първия си потвърден пациент с Covid-19 в края на март. 66-годишен мъж от Дреновец е пренасочен към Видин от "МБАЛ Белоградчик", втората от общо две многопрофилни болници на територията на областта с население около 85 000 души. Белоградчишкото лечебно заведение има отделение по анестезиология и интензивно лечение от най-ниското ниво по здравния стандарт. Цялата болница в по-малката община е пред опасност от закриване заради дългове над 1 млн. лв. и колективната оставка на лекари, които се оплакват, че не са получавали редовни заплати от две години насам.

За справка: домът за стари хора в Гара Орешец, който беше ударен най-тежко от Covid-19 се намира на 15 минути път от Белоградчик и на повече от час разстояние от Видин.

Възрастните хора, чието състояние се влоши, са отвеждани в по-далечното лечебно заведение. Първите от тях не са тествани за коронавирусна инфекция при изписването и са връщани обратно сред персонала и тежко уязвимите обитатели.

Няколко седмици преди заразата да обхване МБАЛ "Св. Петка", община Видин получава два тира с дарения - включително дефицитните предпазни костюми за многократна употреба - от проф. Валентин Джонов, специалист по анатомия в Университета в Берн. Още тогава обаче част от дарението е пренасочено от Видин към болници във Варна и Бургас по искане на Министерството на здравеопазването, казва д-р Цветан Ценков, кмет на града от ноември 2019 г., ехокардиографист по професия.

"Ние не знаехме, че ще се случи това. Много от колегите може да са подценили ситуацията в самото начало. Но в болницата не се продават цветя, там се лекуват болни хора", казва в интервю за "120 минути" по bTV Ценков. Кметът казва, че е готов да се върне на работа в Кардиологията.

Работещите в инфекциозното отделение са снабдени с предпазни облекла от централното разпределение, но останалите лекари в болницата ползват само материалите, които идват от дарения, казва Милена Миланова. Благотворителността за Видин се увеличава все повече - има дарения от предприемачи, от местния Лайънс клуб, от депутата Росен Живков (Обединени патриоти), но инфекцията вече е претоварила и без това нестабилната система.

Недостигът на хора? Недостигът на апаратура? Недостигът на предпазни средства? Кой е най-големият проблем на болницата във Видин?

"Липсата на кадри, ако трябва да се степенуват, но финансовото състояние на болницата е много голям проблем още преди да се появи този вирус. 80% от болницата е държавна, останалите акции са на общините. Общинските съветници на Видин поискаха местната власт да стимулира работещите лекари със свои пари, но това не се случи. Персонал липсва. В Неврологичното отделение неотдавна имаше стачка. Буквално всички лекари подадоха оставка. Имаме проблем с Гинекологията - имаме само двама лекари.

"От февруари 2020 г. нямаме раждаемост на бебета във Видин, всички бременни майки се препращат към Лом, Монтана, Враца, София. Ние нямаме раждаемост в град Видин, имаме само прегледи. Отделението не функционира. Нямаме лекари", казва Миланова.

Средната възраст на персонала на болницата е около 60 години, според данните на кмета на Видин. Директорът на болницата д-р Цветан Василев е в оставка още от декември 2019 г. Управлението на лечебното заведение в най-тежкия етап от епидемията е възложено на д-р Ивета Найденова, пулмолог по специалност и прокурист на дружеството, управляващо МБАЛ "Св. Петка".

Проблем има и в отделението по Реанимация и анестезиология. В момента екипите са разделени на две 14-дневни смени. Екипи има, но в тях няма специалист-инфекционист. Попълват се с хирурзи, специалисти по УНГ и други медици, които могат да влязат при заболелите.

Липсата на работници е проблем не само за МБАЛ "Св. Петка", а за цялата система на социална помощ в областта. Версията за заразата в центровете за настаняване от семеен тип е свързана с факта, че един и същи шофьор е обслужвал няколко институции. Управителката на дома за деца с увреждания "Надежда за нашите деца" работи в още два социални центъра.

Едно от обясненията на извънредното положение във Видин е фактът, че "Дунав мост" 2 не беше затворен за движение, а както казва кметът Цветан Ценков - през града в момента минава целият трафик от и към Югоизточна Европа. Много имигранти се завръщат обратно във Видин, след като са останали без работа в чужбина. Според Милена Миланова това е един от потенциалните проблеми с епидемията: "При нас в града има много отговорни хора, но има и много безотговорни. Има много хора, които пристигат от различни държави, не спазват карантинния период и се разхождат свободно, без да помислят, че по този начин може да засегнат и други хора. Полицията контролира ситуацията, има КПП-та на всички входове и изходи на града, проверяват декларациите. Но всичко опира до съзнанието на хората".

От края на април МБАЛ "Св. Петка" е увеличила капацитета си за прием в и има обособено инфекциозното отделение в отделна сграда. Апаратурата може да поеме 10 души, нуждаещи се от изкуствено обдишване - част от респираторите отново са осигурени с дарения. Докато липсват специалисти обаче, кризата в града ще продължи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024