Крум Зарков към БСП: Запазването на Нинова като лидер ще е фарс Снимка: © BSP.bg

Депутатът Крум Зарков, който планираше да се кандидатира за председател на БСП на евентуалните преки избори, разкритикува остро намеренията на Конгреса на партията да отхвърли оставката на Корнелия Нинова и да я остави като свой лидер.

"Това, което се случва, е въпрос за отговорността. Пряко свързан с този за морала и европейското поведение на всеки политик. Циркулира обръщение, търсят се подписи, за да се гласува оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на БСП", каза Зарков.

Той укори делегатите на събранието, че са изпаднали в "дълбок сън" и "упойка", след който ще последва фатален удар.

Зарков определи като "абсолютни нелепици" опитите на Корнелия Нинова да оправдае електоралния срив на партията с това, че вече има достъп до изпълнителната власт. Втората грешка на досегашното ръководство, според него, е това, че е направено "всичко възможно да опорочат втората кампания на Румен Радев и Илияна Йотова" - ход, от който не е пострадала президентската двойка, а самата партия.

"Имаме нужда от този разговор не само помежду ни. Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация. Имаме нужда да говорим за много неща с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта. За това, че БСП беше победена от ДПС. За това, че когато сме в парламента, говорим четвърти, а нашият председател е с ранг на заместник-министър председател. Тези хора заслужават от нас да отидем, да ги чуем, да им дадем надежда и да им начертаем реалистичен път напред", каза Зарков.

Критиките му дойдоха малко след като членовете на ИБ на БСП публично лансираха вариант за запазване на Корнелия Нинова начело на партията независимо от подадената оставка.

"Всеки трус във всяка партия, която участва в управлението, неминуемо води до сътресения в самото правителство. Това са и основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена", каза Христо Проданов преди началото на конгреса.

През ноември 2021 г., когато БСП постигна исторически слаб резултат с 267 817 гласа на парламентарни избори и остана на четвърто място след ДПС, Нинова беше подложена на силен вътрешен натиск да се оттегли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024