КС допусна първото питане на Иван Гешев след поправка Снимка: © КС

Конституционният съд ще разгледа по същество искането на главния прокурор Иван Гешев за подсъдността на президента. Съдиите са позволили продължаването на процедурата по искането на Гешев за тълкуване с 9 на 3 гласа. Особено мнение са имали съдиите Атанас Семов, Павлина Панова и Надежда Джелепова.

Ден преди решението, КС е поискал от главния прокурор Иван Гешев да "отстрани недостатъци в оформлението на въпросите си" в първото си искане за тълкуване на конституцията. Това съобщава "Свободна Европа", като цитира свои източници и потвърждение от пресцентъра на прокуратурата за извършени "незначителни промени" в текста.

Главният прокурор поиска разяснения от КС в края на януари 2020 г. по въпроси, свързани с ограниченията за разследване на действащия президент Румен Радев. Писмото беше внесено няколко дни преди прокуратурата да публикува извадки от подслушани разговори на командира на ВВС ген. Цанко Стойков през пролетта на 2019 г. В един от тези разговори генералът обсъжда проблема около разследването на КПКОНПИ за конфликт на интереси срещу държавния глава и неговата съпруга

Аудиозаписът е публикуван от прокуратурата, тъй като се твърди, че в него са налице данни за престъпление - осуетяване на проверка на КПКОНПИ за назначението на Десислава Радева като прессекретар на Военновъздушните сили по време на мандата на Румен Радев начело на службата.

Поради факта, че един от заподозрените в предполагаемото престъпление е президентът, който се ползва с имунитет, досъдебното производство е спряно, а Иван Гешев е поискал тълкуване от КС за следващите си действия.

Според информацията на "Свободна Европа" - преработката на въпросите се е наложила заради това, че в оригиналния си вид са били "доста многословни" и "не боравиха особено с терминология".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022