КС обяви избора на председател на КЕВР за противоконституционен

Конституционният съд остави Комисията за енергийно и водно регулиране без председател, след като реши, че изборът на Станислав Тодоров противоречи на конституцията.

Жалбата срещу него беше подадена от група депутати от ГЕРБ, начело с Десислава Атанасова, през март 2022 г., няколко седмици след като Тодоров беше избран от мнозинството в Народното събрание.

Решението на КС е прието с 9 гласа "за" и едно особено мнение от съдия Соня Янкулова. Пълният текст на мотивите все още не е публикуван.

"Тези нарушители на българските закони и конституция в условията на рецидив за пореден път получиха звучен шамар от правовата държава", беше коментарът на Десислава Атанасова в Народното събрание.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че КЕВР не може да работи без председател - "особено в предизборна кампания, когато парламент няма да има".

"Ако в следващата седмица не се избере нов председател на КЕВР и след 10 дни Народното събрание се разпусне от президента, КЕВР няма да има председател още три месеца поне. Каква е опасността? При нарушени доставки на газ, каквито се очакват за България, министърът по закон може да наложи задължения на компаниите в енергетиката, които трябва да бъдат калкулирани веднага от регулатора в цените. Ако няма регулатор, този текст е неработещ. КЕВР трябва всеки месец да определя цена на газа. Ако няма председател, кой ще определя тази цена?", попита Добрев.

От ГЕРБ и ДПС поискаха спешно изслушване на премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и министъра на финасите Асен Василев, за да обяснят какви мерки ще бъдат взети след решението на Конституционния съд.

От ГЕРБ пледираха, че изборът е компрометиран, защото условията по процедурата са променяни в хода на действието ѝ.

Причината е междинната промяна в Закона за енергетиката, в който беше променена дефиницията за "стаж в областта на енергетиката". Според ГЕРБ Тодоров не отговаря нито на първоначалното условие, нито на следващата редакция.

Партията твърдеше още, че е била лишена от възможността да номинират кандидати при условията на редактирания закон, защото срокът за внасяне на предложения е изтекъл към момента на промяната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024