Снимка: © Булевард България

10 дни преди парламентарните избори, Конституционният съд сложи край на споровете относно законността на машинното гласуване. 

КС е отхвърлил жалбата на 66 депутати от ГЕРБ, които настояваха то да бъде обявено за противоконституционно заради "нарушаване на принципа за равно избирателно право". 

Мнозинството от съдиите приемат, че "законодателят е създал правна рамка, която осигурява произвеждането на избори в съответствие с принципите на публичност и прозрачност и с изискването за контрол върху изборния процес". 

"Бюлетината за машинно гласуване е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина, като ЦИК утвърждава с решение образеца на бюлетината (чл. 212, ал. 3 ИК). По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител. За съответния вид избор се създава обща бюлетина върху визуален или тактилен терминал, на която гласоподавателят отбелязва по еднозначен начин своя вот", се казва в решението.

КС посочва, че Изборният кодекс задължава ЦИК да осигури хартиени бюлетини във всички секции - включително в тези с машини за гласуване - които да са равни на броя на избирателите, регистирани в съответната секция. 

"Смисълът на оспорената разпоредба е ясен: да се осигури достатъчен брой хартиени бюлетини в секциите за гласуване с бюлетина за машинно гласуване за случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно и гласуването продължи с хартиени бюлетини (чл. 269 ИК). Конституционният съд не намира оспорената разпоредба за противоречаща на който и да е принцип или норма на Основния закон", се казва в решението

Отхвърлено е и искането за обявяване на противоконституционност на новите правила за избор на членове на ЦИК, които бяха приети с промените в Изборния кодекс в последните дни на 45 Народно събрание. 

КС не приема довода, че президентът ще бъде в конфликт на интереси, назначавайки ЦИК със свой указ в годината, в която ще се яви за втори мандат. 

"Тези аргументи не могат да бъдат споделени, защото той не може да се отклони от предложенията на парламентарно представените партии", казват съдиите. 

Обявен е за противоконституционен текст в параграф 64 от преходните и заключителни разпоредби на ИК, в който беше записано, че „пропорционалната изборна система за избори за народни представители по чл. 246 се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон“. 

Приема се, че разпоредбата е неясна, противоречива и на практика неизпълнима, поради което противоречи на принципа на правовата държава. Текстът беше приет по предложение на "Има такъв народ" в края на април 2021.

Четирима съдии от КС са подписали решението с особено мнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?