КС отхвърли жалбата на ГЕРБ: Машинното гласуване не нарушава конституцията Снимка: © Булевард България

10 дни преди парламентарните избори, Конституционният съд сложи край на споровете относно законността на машинното гласуване.

КС е отхвърлил жалбата на 66 депутати от ГЕРБ, които настояваха то да бъде обявено за противоконституционно заради "нарушаване на принципа за равно избирателно право".

Мнозинството от съдиите приемат, че "законодателят е създал правна рамка, която осигурява произвеждането на избори в съответствие с принципите на публичност и прозрачност и с изискването за контрол върху изборния процес".

"Бюлетината за машинно гласуване е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина, като ЦИК утвърждава с решение образеца на бюлетината (чл. 212, ал. 3 ИК). По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител. За съответния вид избор се създава обща бюлетина върху визуален или тактилен терминал, на която гласоподавателят отбелязва по еднозначен начин своя вот", се казва в решението.

КС посочва, че Изборният кодекс задължава ЦИК да осигури хартиени бюлетини във всички секции - включително в тези с машини за гласуване - които да са равни на броя на избирателите, регистирани в съответната секция.

"Смисълът на оспорената разпоредба е ясен: да се осигури достатъчен брой хартиени бюлетини в секциите за гласуване с бюлетина за машинно гласуване за случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно и гласуването продължи с хартиени бюлетини (чл. 269 ИК). Конституционният съд не намира оспорената разпоредба за противоречаща на който и да е принцип или норма на Основния закон", се казва в решението.

Отхвърлено е и искането за обявяване на противоконституционност на новите правила за избор на членове на ЦИК, които бяха приети с промените в Изборния кодекс в последните дни на 45 Народно събрание.

КС не приема довода, че президентът ще бъде в конфликт на интереси, назначавайки ЦИК със свой указ в годината, в която ще се яви за втори мандат.

"Тези аргументи не могат да бъдат споделени, защото той не може да се отклони от предложенията на парламентарно представените партии", казват съдиите.

Обявен е за противоконституционен текст в параграф 64 от преходните и заключителни разпоредби на ИК, в който беше записано, че „пропорционалната изборна система за избори за народни представители по чл. 246 се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон“.

Приема се, че разпоредбата е неясна, противоречива и на практика неизпълнима, поради което противоречи на принципа на правовата държава. Текстът беше приет по предложение на "Има такъв народ" в края на април 2021.

Четирима съдии от КС са подписали решението с особено мнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023