КС пак отряза Иван Гешев, единодушно: Закриването на спецправосъдието е законно Снимка: © Прокуратура на РБ

Конституционният съд за пореден път не уважи искане на Иван Гешев за обявяване на законови промени за противоречащи на основния закон. Този път става дума за закриването на специализираната прокуратура и съд - най-сериозният акт в посока правосъдна реформа, приет от началото на мандата на 47-ото Народно събрание, което обаче главният прокурор оспори.

Новите разпоредби в Закона за съдебната власт бяха приети от парламента през април. ГЕРБ и ДПС силно се съпротивляваха на измененията, предложени от правителството, което вече е в остака. Гешев нарече измененията "семинарно упражнение в първи курс" по право. Той прогнозира хаос и "юридическа катастрофа", притесни се правовата държава, независимостта на съдебната власт и правата на гражданите, които търсят справедливост. От държавното обвинение обясняваха още, че всички важни дела ще бъдат унищожени.

Главният прокурор поиска и запазването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата от КС, и отмяна на новите правила за преназначаване на съдии и обвинители в действащи съдилища и прокуратури, и запазване на кариерните бонуси за членове на Висшия съдебен съвет след края на мандатите им - привилегия, която им беше отнета през април.

Решението на КС е единодушно - с 10 гласа той постановява, че закриването на звената не е противоконституционно. Самото решение с мотивите към него, оборващи версията на Иван Гешев, предстои да бъде публикувано.

От всички претенции Конституционният съд е уважил само отмяната на текстовете, които предвиждаха квоти за преназначаване на съдии и прокурори от спецправосъдието, за да се избегне струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд (които ще гледат най-сложните наказателни дела, свързани с корупция, организирана престъпност и т.н., както беше и преди ГЕРБ да изобрети спецправосъдието през 2012 г. - б.р.). Отменените разпоредби гласят, че eдин cъд ce пpeнaзнaчaвaт дo eднa чeтвъpт oт cъдиитe oт зaĸpития Cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд и дo eднa тpeтa oт cъдиитe oт зaĸpития Aпeлaтивeн cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд.

Преназначаването на магистрати бе спряно, докато Конституционният съд се произнесе, но сега няма пречка преструктурирането в съдебната власт да започне. Окончателното закриване на специализираните институции ще стане факт от 28 юли тази година. В този период ВСС ще трябва да преназначи спецмагистратите, без да се съобразява с отменените вече квоти.

Само в рамките на седмица това е второто решение на Конституционния съд по искане на главния главния прокурор и то отново не е в негова полза. На 12 юли конституционните съдии отхвърлиха твърдението на Гешев за противоконституционност на предвидената в Правилника за дейността на Народното събрание възможност депутатите от правната комисия да го викат на всеки 3 месеца за отчет и изслушване и задължението той да се явява.

КС отхвърли жалбата на Гешев - парламентът има право да го вика на всеки 3 месеца и да му дава препоръки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023