Снимка: © Прокуратура на РБ

Конституционният съд за пореден път не уважи искане на Иван Гешев за обявяване на законови промени за противоречащи на основния закон. Този път става дума за закриването на специализираната прокуратура и съд - най-сериозният акт в посока правосъдна реформа, приет от началото на мандата на 47-ото Народно събрание, което обаче главният прокурор оспори.

Новите разпоредби в Закона за съдебната власт бяха приети от парламента през април. ГЕРБ и ДПС силно се съпротивляваха на измененията, предложени от правителството, което вече е в остака. Гешев нарече измененията "семинарно упражнение в първи курс" по право. Той прогнозира хаос и "юридическа катастрофа", притесни се правовата държава, независимостта на съдебната власт и правата на гражданите, които търсят справедливост. От държавното обвинение обясняваха още, че всички важни дела ще бъдат унищожени.

Главният прокурор поиска и запазването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата от КС, и отмяна на новите правила за преназначаване на съдии и обвинители в действащи съдилища и прокуратури, и запазване на кариерните бонуси за членове на Висшия съдебен съвет след края на мандатите им - привилегия, която им беше отнета през април.

Решението на КС е единодушно - с 10 гласа той постановява, че закриването на звената не е противоконституционно. Самото решение с мотивите към него, оборващи версията на Иван Гешев, предстои да бъде публикувано.

От всички претенции Конституционният съд е уважил само отмяната на текстовете, които предвиждаха квоти за преназначаване на съдии и прокурори от спецправосъдието, за да се избегне струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд (които ще гледат най-сложните наказателни дела, свързани с корупция, организирана престъпност и т.н., както беше и преди ГЕРБ да изобрети спецправосъдието през 2012 г. - б.р.). Отменените разпоредби гласят, че eдин cъд ce пpeнaзнaчaвaт дo eднa чeтвъpт oт cъдиитe oт зaĸpития Cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд и дo eднa тpeтa oт cъдиитe oт зaĸpития Aпeлaтивeн cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд.

Преназначаването на магистрати бе спряно, докато Конституционният съд се произнесе, но сега няма пречка преструктурирането в съдебната власт да започне. Окончателното закриване на специализираните институции ще стане факт от 28 юли тази година. В този период ВСС ще трябва да преназначи спецмагистратите, без да се съобразява с отменените вече квоти.

Само в рамките на седмица това е второто решение на Конституционния съд по искане на главния главния прокурор и то отново не е в негова полза. На 12 юли конституционните съдии отхвърлиха твърдението на Гешев за противоконституционност на предвидената в Правилника за дейността на Народното събрание възможност депутатите от правната комисия да го викат на всеки 3 месеца за отчет и изслушване и задължението той да се явява.

КС отхвърли жалбата на Гешев - парламентът има право да го вика на всеки 3 месеца и да му дава препоръки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо