КС: Проследяването на телефоните на карантинираните противоречи на Конституцията Снимка: © Unsplash

Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина, е обявено от Конституционния съд за противоречащо на основния закон. Решението е прието с 10 гласа "за", обявиха от КС в официалния си сайт.

Контролът чрез мобилно устройство беше въведен през април с промяна в Закона за електронните съобщения. Конституционният съд беше сезиран от БСП с мотив, че промените, които ще продължат да действат и след въведеното извънредно положение, създават шансове за злоупотреби и възможност за масово проследяване на голям брой хора.

Текстовете предвиждаха, че данните от клетките на мобилните оператори трябва да се пазят 6 месеца и могат да се използват и по отношение на лица, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация. Достъп до тази информация получиха няколко дирекции в МВР. Мотивите бяха, че по този начин ще се ограничи разпространението на заразата от хора, които не спазват карантината.

Правозащитни организации се обявиха против ограничението и го определиха като незаконно и сериозно погазващо правата на гражданите по време на извънредно положение.

Конституционният съд се зае със случая, след като 63-ма депутати от БСП го сезираха. Тяхното твърдение бе, че промените в закона засягат правото на личен живот на гражданите и тайната на кореспонденцията, тъй като позволяват изключително широк кръг лица да бъдат проследявани. Поясниха, че липсват ясни ограничения във времето, както и същински съдебен контрол. КС прие твърденията за основателни, а променените текстове - за противоконституционни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024