Снимка: © Министерски съвет

Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, нарушава Конституцията. Това реши Конституционният съд по делото, заведено от депутати от ГЕРБ във връзка с двойното гражданство на настоящия лидер на "Продължаваме промяната". По Конституция членове на Министерски съвет могат да бъдат само български граждани.

Съдът реши, че Петков е бил гражданин на България и Канада, докато е изпълнявал длъжността министър на икономиката. Решението е прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов го е подписал с особено мнение.

За да определят дали Петков е станал министър против Конституцията, съдиите са решили да гледат датата, на която властите в Отава са издали документ, че той не е канадски гражданин (20 август), а не датата на волеизявлението му пред българските власти (21 април). 

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

Конституционният съд приема, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство. Съдът смята, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада, пише КС в мотивите си.

За актовете на Петков като министър съдът обявява, че те не отпадат автоматично и не са нищожни. Могат обаче да бъдат атакувани пред съда.

"Когато и ако те бъдат атакувани, съдът трябва да решава за всеки случай, обявява съдът, като се води от тълкувателно решение 3 от 2020 г. Според това решение "обявените за противоконституционни ненормативни актове - закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента - са невалидни от приемането или издаването им". В тълкувателното решение се обяснява още, че "решението на Конституционния съд не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони".

Няма проблем Петков да бъде депутат, защото вече не е канадски гражданин. 

До делото се стигна, след като съдът беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май, в частта за назначаване на Петков като служебен министър на икономиката. Първи от "Има такъв народ" сигнализираха за казуса с двойното гражданство на бившия министър.

В документа от властите в Отава, предоставен от Петков на КС, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август. Неговата теза беше, че не е гражданин на Канада от 21 април (когато е подал волеизявлението си) - около 20 дни преди да стане служебен министър на икономиката.

От август в прокуратурата тече проверка по случая.

Съдът не разреши Петков лично да се защити по делото или да изпрати писмено становище, въпреки че два пъти той подаде такова искане до съдиите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление