"След като Русия нападна Украйна, малцина биха посмели да нарекат двата народа братски. Ако с Русия сме братски народи, то най-вероятно сме като Каин и Авел".

Така външният министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира на думи на президента Румен Радев още на старта на официалната среща между двамата тази сутрин. Репликата от встъпителната реч на Радев, която провокира украинския първи дипломат, бе:

"Аз се надявам, че Вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани, на българското национално малцинство и още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо."

"Има много повече основания украинците и българите да се смятат за братски народи. Особено след тази искрена подкрепа, която Вие, господин президент, и кабинета на министрите на България, оказвате," подчерта украинският министър - след препратката към библейската история за децата на Адам и Ева. В нея Каин се превръща в първия убиец на Земята, след като поради завист слага край на живота на брат си Авел.

В речта си българският държавен глава съобщи още, че "болшинството президенти от формата B9" са изготвили декларация за по-бързо приемане на Украйна в ЕС (форматът В9 обединява страните от източния флан на НАТО, сред които е и България - б.р.).

Радев наблегна на усилията, които се полагат за предоставяне на добри условия на пристигащите в България бежанци и най-вече на украинските деца, които бягат от войната.

Той отбеляза, че България е застанала до съюзниците си от Европейския съюз и НАТО в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се е включила активно във всички санкционни режими срещу Русия - "въпреки социалните и икономически последствия за нашата страна".

"Ценим позицията на България и присъединяването ѝ към някои от европейските санкции и разбираме, че това вреди на някои ваши основни икономически интереси," отвърна Кулеба.

"Особено сме развълнувани от начина, по който приемате украинските бежанци. Разбира се, силно се надявам, че те ще се завърнат след края на войната, но след такова гостоприемно посрещане, вярвам, че някои ще пожелаят да останат тук," добави още той.

Дмитро Кулеба пристигна на посещение в София късно в понеделник, а във вторник проведе срещи с премиера Кирил Петков и с министърката на външните работи Теодора Генчовска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев