Кулинарна дипломация: Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е вечеряла халюциногенни гъби в Пекин Снимка: © Getty Images

Изминаха няколко дни, откакто министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън напусна Пекин, като се изговори много за усилията ѝ да възстанови отношенията между двете най-големи икономики. Встрани от политиката обаче, визитата ѝ привлича вниманието и с друго – вечеря с халюциногенни гъби.

Йелън е била забелязана да вечеря със своята делегация в пекинския ресторант Yi Zuo Yi Wang (In and Out), където тя е изяла четири порции гъби от местен сорт, известен със своите халюциниращи ефекти, съобщава CNN.

„Помощник-министърът на финансите потвърди пред CNN, че Йелън е яла в ресторанта и се е насладила напълно на изживяването, включително на блюдото с гъби“, се казва в публикацията. Не се съобщава дали Йелън е имала халюцинации.

Според информацията това се е случило още през първата вечер от престоя ѝ в Пекин. А посещението на американката в заведението е дало тласък и на бизнеса му, предизвиквайки лавина от публикации в китайската социална медийна мрежа Weibo. Хаштагът „Първото ястие на американския финансов министър Йелън в Пекин е Юнан“ се превърна в актуална тема в социалните медии, а свързаните с него публикации събраха 6 милиона гледания.

Последва и поток от резервации. „Това беше един изключително вълшебен ден“, казват от ресторанта за посещението на министъра.

То повиши и интереса към необичайната дива гъба, известна с непредсказуемия си психеделичен ефект. Най-разгорещените дискусии в мрежата са свързани с многобройните поръчки на ястието с гъби - jian shou qing.

„Гъбите Lanmaoa се считат за отровни, защото могат да бъдат халюциногенни“, каза пред телевизията Питър Мортимър, професор в Института по ботаника Кунминг в провинция Юнан. Учените все още не са успели да идентифицират конкретния компонент от гъбата, предизвикващ халюцинации.

Кулинарното приключение на Йелън в Китай идва на фона на новината за открития кокаин в Белия дом – и преди Сикрет сървис да разкрие, че през 2022 г. в имението на изпълнителната власт са се появили два тайника с марихуана.

Кокаин по рецепта и джойнт с Уили Нелсън на покрива: Епичните истории за наркотици в Белия дом


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еманюел Макрон ще убеждава Си Дзинпин да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024