В партньорство с 


Не знам каква е първата ви асоциация, когато чуете ”куркума”, но до неотдавна за мен тя беше предимно цвят - цвят на кола, на дреха, любимият цвят от проектите на Кристо и Жан-Клод. И подправка, разбира се, но която не ползвам често. Сигурно сте чували, че я наричат “шафран за бедни”. 

Случайно ми попадна обаче опаковка куркума на Jamieson и се запитах защо тази подправка - далечна за нашите географски ширини, се радва на такава голяма слава.

Оказва се, че куркумата има много лечебни свойства, които медицината изследва през последните години

Като подправка куркумата не се усвоява напълно от организма, затова приемът под формата на таблетки е по-ефективен. 

В индийската медицина куркумата се използва като мощно противовъзпалително средство.

Вирусни инфекции, автоимунни заболявания, гастрит, артритни болки - това са състояния, за които се смята, че се повлияват добре от куркумата. 

Имам приятелка, която страда от Лаймска болест и когато прочетох, веднага й се обадих, а тя ми каза, че немското ѝ лечение (защото в България лечението на тази болест все още е в зоната на здрача), включва точно прием на куркума, заедно с други продукти. 

Това, което е много интересно, е, че куркумата повлиява на болката, а някои изследвания дори сравняват действието на куркумата с ибопруфена. 

Основната активна съставка в куркумата се нарича куркумин - вид полифенол. 

На него куркумата дължи наситения си жълт цвят. Джинджифилът също съдържа куркумин, но в далеч по-оскъдни количества.

Много народи смятат куркумата за най-полезната подправка срещу хронични възпаления и простуди. Едва след нея идват чесънът и джинджифилът. 

Що се отнася до продукта на Jamieson, който събуди моето любопитство - неговата формула е обогатена и притежава най-високия потенциал на куркуминоидите, разрешен от Health Canada. 

Често се пише за действието на куркумина по отношение на артритните и ставни болки. По-малко известното негово действие е благоприятното влияние върху кожни проблеми, свързани с повишени нива на хистамин. Алергична реакция също може да доведе до повишени нива на хистамин, в такива случаи куркуминът и неговото антивъзпалително действие повлияват добре на нивата на хистамин. 

Сигурно ще прочетете и за антиоксидантната сила на куркумина - тя също е доста известна. За какво става дума? Един доста популярен пример е пушенето и употребата на алкохол. Обработвайки подобни токсини, тялото произвежда вторични продукти - т.нар. свободни радикали, които свързваме с лошата кожа и със стареенето. 

Куркумата се използва широко в билковата медицина за подпомагане на храносмилането.

Освен това обаче, куркумата оказва въздействие върху емоциите и психическото здраве: ако се приема за по-дълъг период, тя помага срещу депресивни състояния и тревожност.

Хората, страдащи от Алцхаймер, пият куркума с години, защото се предполага, че куркуминът може да забава развитието на болестта. 

В индийската и китайската медицина куркумата отдавна заема централно място: за лечения на очни възпаления, кожни заболявания, рани и ухапвания, както и като част от подсилващи напитки (с мляко и куркума на прах) след раждане. 

Сигурно е голяма ирония на съдбата, че докато пиша тези редове десният ми крак е много подут, зачервен и парещ - в резултат на ухапване от муха. Между другото на немски наричат точно тази муха “зла” муха, а ние ѝ казваме “пясъчна”. Нямате представа какво може да причини една на вид обикновена муха. След като цял ден страдах от супер силен сърбеж и все по-разрастващ се отток, накрая се сетих, че точно куркуминът може да е моето спасение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си