В партньорство с 


Не знам каква е първата ви асоциация, когато чуете ”куркума”, но до неотдавна за мен тя беше предимно цвят - цвят на кола, на дреха, любимият цвят от проектите на Кристо и Жан-Клод. И подправка, разбира се, но която не ползвам често. Сигурно сте чували, че я наричат “шафран за бедни”. 

Случайно ми попадна обаче опаковка куркума на Jamieson и се запитах защо тази подправка - далечна за нашите географски ширини, се радва на такава голяма слава.

Оказва се, че куркумата има много лечебни свойства, които медицината изследва през последните години

Като подправка куркумата не се усвоява напълно от организма, затова приемът под формата на таблетки е по-ефективен. 

В индийската медицина куркумата се използва като мощно противовъзпалително средство.

Вирусни инфекции, автоимунни заболявания, гастрит, артритни болки - това са състояния, за които се смята, че се повлияват добре от куркумата. 

Имам приятелка, която страда от Лаймска болест и когато прочетох, веднага й се обадих, а тя ми каза, че немското ѝ лечение (защото в България лечението на тази болест все още е в зоната на здрача), включва точно прием на куркума, заедно с други продукти. 

Това, което е много интересно, е, че куркумата повлиява на болката, а някои изследвания дори сравняват действието на куркумата с ибопруфена. 

Основната активна съставка в куркумата се нарича куркумин - вид полифенол. 

На него куркумата дължи наситения си жълт цвят. Джинджифилът също съдържа куркумин, но в далеч по-оскъдни количества.

Много народи смятат куркумата за най-полезната подправка срещу хронични възпаления и простуди. Едва след нея идват чесънът и джинджифилът. 

Що се отнася до продукта на Jamieson, който събуди моето любопитство - неговата формула е обогатена и притежава най-високия потенциал на куркуминоидите, разрешен от Health Canada. 

Често се пише за действието на куркумина по отношение на артритните и ставни болки. По-малко известното негово действие е благоприятното влияние върху кожни проблеми, свързани с повишени нива на хистамин. Алергична реакция също може да доведе до повишени нива на хистамин, в такива случаи куркуминът и неговото антивъзпалително действие повлияват добре на нивата на хистамин. 

Сигурно ще прочетете и за антиоксидантната сила на куркумина - тя също е доста известна. За какво става дума? Един доста популярен пример е пушенето и употребата на алкохол. Обработвайки подобни токсини, тялото произвежда вторични продукти - т.нар. свободни радикали, които свързваме с лошата кожа и със стареенето. 

Куркумата се използва широко в билковата медицина за подпомагане на храносмилането.

Освен това обаче, куркумата оказва въздействие върху емоциите и психическото здраве: ако се приема за по-дълъг период, тя помага срещу депресивни състояния и тревожност.

Хората, страдащи от Алцхаймер, пият куркума с години, защото се предполага, че куркуминът може да забава развитието на болестта. 

В индийската и китайската медицина куркумата отдавна заема централно място: за лечения на очни възпаления, кожни заболявания, рани и ухапвания, както и като част от подсилващи напитки (с мляко и куркума на прах) след раждане. 

Сигурно е голяма ирония на съдбата, че докато пиша тези редове десният ми крак е много подут, зачервен и парещ - в резултат на ухапване от муха. Между другото на немски наричат точно тази муха “зла” муха, а ние ѝ казваме “пясъчна”. Нямате представа какво може да причини една на вид обикновена муха. След като цял ден страдах от супер силен сърбеж и все по-разрастващ се отток, накрая се сетих, че точно куркуминът може да е моето спасение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели

"Булсатком": Трансформацията неизбежна

"Възможността да вземеш нещо толкова счупено и да го направиш отново шлифован диамант не се появява всеки ден"