Снимка: © Getty Images

Контролът на "Лукойл" върху най-голямата складова инфраструктура в страната стана повод за поредна процедура на КЗК срещу компанията.

Антимонополната комисия е открила злоупотреба с господстващо положение на групата "Лукойл" чрез "съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива".

Решението е по жалба на OMV България, които не са допускани до данъчните складове на "Лукойл". КЗК посочва, че това е нарушение, което може да ограничи вноса на горива в страната.

"Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно", се казва в решението.

Напрежението заради данъчните складове на компанията в България се нагнетява още от 2016-2017 г., когато Министерството на финансите беше осъдено да разкрие данни за собствеността на ключовата инфраструктура. Тогава се оказа, че година по-рано "Лукойл" е притежавал данъчни складове с капацитет за 92% от бензина и 82% от дизела.

През 2019 г. КЗК направи проверка, която не откри монопол на "Лукойл", но поиска мерки за подобряване на достъпа до данъчните им складове.

През 2020 г. тогавашният финансов министър Владислав Горанов поиска от "Лукойл" да лицензира отново данъчните складове в петролно-складовите си бази в България, свързани с нефтопровода в рафинерията в Бургас. Идеята му за "решение" на системните проблеми с "Лукойл" беше да обяви създаването на Държавна петролна компания, която да "гарантира максимална конкуренция на пазара на горива, при която лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители".

Дружеството беше регистрирано през март 2021 г. в края на мандата на кабинета "Борисов 3".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%