Снимка: © Getty Images

Политическият спор между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ за причините за поскъпването на горивата в България доведе до въвличането на КЗК, чиито членове решиха да се оправдават защо не могат да повлияят върху цените на пазара.

В отворено писмо, критикуващо управляващите, КЗК обявява, че няма правомощия да разследва евентуална "спекула" и не се занимава с въпросите на защитата на потребителите.

"Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ", разясняват от КЗК на депутатите.

По-рано днес Венко Сабрутев от ПП и Делян Добрев от ГЕРБ влязоха в спор за причините, поради които рафинерията на "Лукойл" купува поевтиняващ руски нефт, но цената на бензина и дизела на пазара на дребно се увеличават.

В интервю за Нова ТВ Сабрутев посочи, че България е в топ 3 на страните от ЕС с най-ниска цена на дизела към момента, като Сърбия, Румъния и Гърция продават средно по-скъпо от българските бензиностанции. Той обясни причината за повишаването на борсите с войната в Украйна и по-високото потребление. Горивата в Унгария са по-евтини заради това, че правителството е въвело държавно регулиранo ценообразуване.

Той посочи, че въпросите на ГЕРБ за поскъпването би трябвало да се насочат към "органите, които регулират нерегулираните пазари в България", а не към правителството.

"Другият въпрос е защо КЗК не се самосезира от думите на г-н Добрев? Истината е, че КЗК не работи. То е ясно, че има казус (с горивата) - въпросът е защо КЗК не работи по него. Делян Добрев седи в парламента до депутата (Александър Ненков), чиято майка (Юлия Ненкова) е председател на КЗК - защо просто не му подаде това, което изнесе в парламента. Ако има пазарни изкривявания, то Комисията за защита на конкуренцията трябва да ги дефинира и накаже участниците на пазара", коментира той и добави, че КЗК се занимава с 10 пъти повече спорове по обществени поръчки, отколкото с преписки за пазарната регулация на година.

По време на краткото си телефонно включване Добрев не успя да отговори на въпроса "защо КЗК е толкова важен орган за ГЕРБ", но самата комисия се засегна от думите на Сабрутев.

Оттам потвърждават казаното от него, че и в останалите държави от ЕС се наблюдава повишаване на цените на горивата и че досега са въвеждани само краткотрайни мерки на правителствено ниво като временно намаляване на данъка или акциза, без да се намесват антимонополните органи.

Те твърдят, че "секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК" и че "неведнъж КЗК е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда".

Последната от тях от 2019 г. - след закъснялото прозрение на КЗК за злоупотребата с господстващо положение на "Лукойл" при данъчните складове (след многократни блокажи от страна на Министерството на финансите да се разкрие информация по темата) - е завършила с препоръки, от които "никоя не е изпълнена от компетентните органи".

Според КЗК в последните няколко месеца са образувани няколко производства срещу търговци на горива - включително през март 2022 г. заради провокираното изкуствено високо потребление по бензиностанциите и срещу "Лукойл" заради цените на едро.

Нито една от тях не е завършена.

Междувременно Народното събрание одобри промени в Закона за защита на конкуренцията, които премахват въведените в края на мандата на ГЕРБ 7-годишни мандати на членовете на КЗК, и ги връщат на по-кратките петгодишни срокове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени