КЗК се обиди на властта заради критиките за бездействие спрямо пазара на горива Снимка: © Getty Images

Политическият спор между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ за причините за поскъпването на горивата в България доведе до въвличането на КЗК, чиито членове решиха да се оправдават защо не могат да повлияят върху цените на пазара.

В отворено писмо, критикуващо управляващите, КЗК обявява, че няма правомощия да разследва евентуална "спекула" и не се занимава с въпросите на защитата на потребителите.

"Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ", разясняват от КЗК на депутатите.

По-рано днес Венко Сабрутев от ПП и Делян Добрев от ГЕРБ влязоха в спор за причините, поради които рафинерията на "Лукойл" купува поевтиняващ руски нефт, но цената на бензина и дизела на пазара на дребно се увеличават.

В интервю за Нова ТВ Сабрутев посочи, че България е в топ 3 на страните от ЕС с най-ниска цена на дизела към момента, като Сърбия, Румъния и Гърция продават средно по-скъпо от българските бензиностанции. Той обясни причината за повишаването на борсите с войната в Украйна и по-високото потребление. Горивата в Унгария са по-евтини заради това, че правителството е въвело държавно регулиранo ценообразуване.

Той посочи, че въпросите на ГЕРБ за поскъпването би трябвало да се насочат към "органите, които регулират нерегулираните пазари в България", а не към правителството.

"Другият въпрос е защо КЗК не се самосезира от думите на г-н Добрев? Истината е, че КЗК не работи. То е ясно, че има казус (с горивата) - въпросът е защо КЗК не работи по него. Делян Добрев седи в парламента до депутата (Александър Ненков), чиято майка (Юлия Ненкова) е председател на КЗК - защо просто не му подаде това, което изнесе в парламента. Ако има пазарни изкривявания, то Комисията за защита на конкуренцията трябва да ги дефинира и накаже участниците на пазара", коментира той и добави, че КЗК се занимава с 10 пъти повече спорове по обществени поръчки, отколкото с преписки за пазарната регулация на година.

По време на краткото си телефонно включване Добрев не успя да отговори на въпроса "защо КЗК е толкова важен орган за ГЕРБ", но самата комисия се засегна от думите на Сабрутев.

Оттам потвърждават казаното от него, че и в останалите държави от ЕС се наблюдава повишаване на цените на горивата и че досега са въвеждани само краткотрайни мерки на правителствено ниво като временно намаляване на данъка или акциза, без да се намесват антимонополните органи.

Те твърдят, че "секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК" и че "неведнъж КЗК е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда".

Последната от тях от 2019 г. - след закъснялото прозрение на КЗК за злоупотребата с господстващо положение на "Лукойл" при данъчните складове (след многократни блокажи от страна на Министерството на финансите да се разкрие информация по темата) - е завършила с препоръки, от които "никоя не е изпълнена от компетентните органи".

Според КЗК в последните няколко месеца са образувани няколко производства срещу търговци на горива - включително през март 2022 г. заради провокираното изкуствено високо потребление по бензиностанциите и срещу "Лукойл" заради цените на едро.

Нито една от тях не е завършена.

Междувременно Народното събрание одобри промени в Закона за защита на конкуренцията, които премахват въведените в края на мандата на ГЕРБ 7-годишни мандати на членовете на КЗК, и ги връщат на по-кратките петгодишни срокове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024