Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура работи по над 120 сигнала от България

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяви, че е получила рекорден брой сигнали от България за престъпления с европейски средства.

При посещението си в София тя определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво" решението за превръщането на Министерски съвет в "контактна точка" за работа с нейната институция.

"Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас. Затова съществуваме и затова сме тук. Това е силен сигнал за политическа воля за борба срещу финансовите измами. За нас е важно да получаваме информация. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокурата", каза Кьовеши след срещата си с Кирил Петков в Министерски съвет.

До момента в европрокуратурата се работи по над 120 случая с предполагаеми измами с европейски средства по линия на обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след Covid в България.

Кьовеши отказа да коментира вътрешно-политически въпроси. На питане от журналистка на ПИК за това дали е наясно с "оказван натиск върху делегираните прокурори от страна на МВР, премиера и говорителя на премиера" за оказване на "репресивни мерки срещу Бойко Борисов и Иван Гешев", Лаура Кьовеши отговори следното:

"Делегираните прокурори към Европейската прокуратура са независими. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация някой да е нарушил тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги. Имам пълно доверие в делегираните прокурори на ЕП в България, те са напълно независими, професионалисти са и се надявам, че с времето ще докажат, че доверието, което са получили, е било заслужено", каза още тя.

Кьовеши ще се срещне с министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а в четвъртък се очаква нейна среща с главния прокурор Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024