Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура работи по над 120 сигнала от България

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяви, че е получила рекорден брой сигнали от България за престъпления с европейски средства.

При посещението си в София тя определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво" решението за превръщането на Министерски съвет в "контактна точка" за работа с нейната институция.

"Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас. Затова съществуваме и затова сме тук. Това е силен сигнал за политическа воля за борба срещу финансовите измами. За нас е важно да получаваме информация. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокурата", каза Кьовеши след срещата си с Кирил Петков в Министерски съвет.

До момента в европрокуратурата се работи по над 120 случая с предполагаеми измами с европейски средства по линия на обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след Covid в България.

Кьовеши отказа да коментира вътрешно-политически въпроси. На питане от журналистка на ПИК за това дали е наясно с "оказван натиск върху делегираните прокурори от страна на МВР, премиера и говорителя на премиера" за оказване на "репресивни мерки срещу Бойко Борисов и Иван Гешев", Лаура Кьовеши отговори следното:

"Делегираните прокурори към Европейската прокуратура са независими. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация някой да е нарушил тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги. Имам пълно доверие в делегираните прокурори на ЕП в България, те са напълно независими, професионалисти са и се надявам, че с времето ще докажат, че доверието, което са получили, е било заслужено", каза още тя.

Кьовеши ще се срещне с министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а в четвъртък се очаква нейна среща с главния прокурор Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023