Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяви, че е получила рекорден брой сигнали от България за престъпления с европейски средства.

При посещението си в София тя определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво" решението за превръщането на Министерски съвет в "контактна точка" за работа с нейната институция. 

"Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас. Затова съществуваме и затова сме тук. Това е силен сигнал за политическа воля за борба срещу финансовите измами. За нас е важно да получаваме информация. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокурата", каза Кьовеши след срещата си с Кирил Петков в Министерски съвет.

До момента в европрокуратурата се работи по над 120 случая с предполагаеми измами с европейски средства по линия на обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след Covid в България. 

Кьовеши отказа да коментира вътрешно-политически въпроси. На питане от журналистка на ПИК за това дали е наясно с "оказван натиск върху делегираните прокурори от страна на МВР, премиера и говорителя на премиера" за оказване на "репресивни мерки срещу Бойко Борисов и Иван Гешев", Лаура Кьовеши отговори следното: 

"Делегираните прокурори към Европейската прокуратура са независими. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация някой да е нарушил тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги. Имам пълно доверие в делегираните прокурори на ЕП в България, те са напълно независими, професионалисти са и се надявам, че с времето ще докажат, че доверието, което са получили, е било заслужено", каза още тя. 

Кьовеши ще се срещне с министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а в четвъртък се очаква нейна среща с главния прокурор Иван Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"