Снимка: © Getty Images

„Не сме нахлули в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че въвличането на Украйна в НАТО е престъпно действие". Това каза външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю пред BBC.

Той повтори официалната позиция на Кремъл, че в Украйна има нацисти и в страната се провежда процес по „денацификация“.

В интервюто пред Лавров е представена информация от официален доклад на ООН за украинското село Яхидне, в който се казва, че „360 жители, включително 74 деца и 5 човека с увреждания, са били принудени от руските въоръжени сили да останат 28 дни в училищно мазе без достъп до тоалетни и вода. В резултат 10 възрастни хора загиват“.

"Това борба с нацисти ли е?", пита журналистът.

„Много е жалко", отговаря Лаврвов, "но международни дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, Генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от Запада. И много често те се използват за разпространяване на фалшивите новини от Запада."

"Русия не е безупречно чиста. Русия е това, което е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", допълва още външният министър.

72-годишният Лавров представлява Русия на международната сцена през последните 18 години. В резултат на руската инвазия в Украйна срещу него и дъщеря му бяха наложени редица санкции за пряката им отговорност към конфликта.

Той коментира и руските отношения с Великобритания - страната е част от списъка с неприятелски държави на Кремъл. Според него страната "за пореден път жертва интересите на народа си в името на политически амбиции".

„Не мисля, че вече има дори място за маневри, защото и премиерът Борис Джонсън, и Лиз Трус казват открито, че трябва да се победи Русия, трябва Русия да бъде поставена на колене. Продължавай тогава, направете го!", иронично призовава руският дипломат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"