Лавров отново отрече войната, но заяви, че Русия не се срамува от действията си Снимка: © Getty Images

„Не сме нахлули в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че въвличането на Украйна в НАТО е престъпно действие". Това каза външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю пред BBC.

Той повтори официалната позиция на Кремъл, че в Украйна има нацисти и в страната се провежда процес по „денацификация“.

В интервюто пред Лавров е представена информация от официален доклад на ООН за украинското село Яхидне, в който се казва, че „360 жители, включително 74 деца и 5 човека с увреждания, са били принудени от руските въоръжени сили да останат 28 дни в училищно мазе без достъп до тоалетни и вода. В резултат 10 възрастни хора загиват“.

"Това борба с нацисти ли е?", пита журналистът.

„Много е жалко", отговаря Лаврвов, "но международни дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, Генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от Запада. И много често те се използват за разпространяване на фалшивите новини от Запада."

"Русия не е безупречно чиста. Русия е това, което е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", допълва още външният министър.

72-годишният Лавров представлява Русия на международната сцена през последните 18 години. В резултат на руската инвазия в Украйна срещу него и дъщеря му бяха наложени редица санкции за пряката им отговорност към конфликта.

Той коментира и руските отношения с Великобритания - страната е част от списъка с неприятелски държави на Кремъл. Според него страната "за пореден път жертва интересите на народа си в името на политически амбиции".

„Не мисля, че вече има дори място за маневри, защото и премиерът Борис Джонсън, и Лиз Трус казват открито, че трябва да се победи Русия, трябва Русия да бъде поставена на колене. Продължавай тогава, направете го!", иронично призовава руският дипломат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024