Легендарният Кърк Дъглас почина на 103 г. Снимка: © Getty Images

Актьорът Кърк Дъглас - една от легендите на Холивуд от 20 век - е починал на 103-годишна възраст в Лос Анджелис. Новината за смъртта му беше потвърдена от неговия син Майкъл Дъглас в съобщение в Instagram.

"С огромна тъга аз и моите братя съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103 г. За света той беше легенда, актьор от Златната ера на филмите, който доживя далеч отвъд своите златни години. Той беше хуманист, чиято отдаденост на справедливостта и каузите, в които вярваше, постави стандарт, към който всички ние да се стремим", пише Майкъл Дъглас.

"Но за мен и моите братя Джоел и Питър, той беше просто татко. За Катрин (Зита-Джоунс, съпруга на Майкъл Дъглас, б.р.), той беше прекрасен свекър. За своите внуци и правнуци той беше любящ дядо, а за съпругата си Ан - прекрасен съпруг. Кърк живя добър живот и ни оставя наследство от филми, които ще останат и за следващите поколения. Остави ни историята си на известен филантроп, който помагаше на обществото и се опитваше да донесе мир на земята. Нека да завърша с думите, които му казах на неговия последен рожден ден. Татко, обичам те толкова много и съм горд да бъда твой син", завършва посланието си Майкъл Дъглас.

Кърк Дъглас е роден през 1916 г. в САЩ, в семейството на руски имигранти-евреи. Началото на интереса му към актьорската кариера е поставено още в училищните му години. Талантът му е забелязан и той е приет в Американската академия по драматични изкуства.

Първият филм, с който Дъглас прави пробив, е Champion от 1949 г., в който той влиза в образа на боксьора Мидж Кели. Филмът му носи първата от общо 3 номинации за "Оскар".

Сред най-известните му роли са тази на Спартак в едноименния филм от 1960 г., Винсент ван Гог в "Lust for Life"(1956), "Paths of Glory" (1957) на Стенли Кубрик, "Seven Days in May", "The Bad and the Beautiful"и др. Дъглас служи като специален посланик на добра воля за четирима американски президенти, а през 1981 г. получава Медал на свободата от Джими Картър.

И четиримата му синове Майкъл, Джоел, Ерик и Питър поемат по стъпките му във филмовата индустрия. Майкъл и Кърк Дъглас стоят зад успешната продукция на филма "Полет над кукувиче гнездо" на Милош Форман.

Въпреки половинвековната си кариера на екрана Кърк Дъглас няма награда "Оскар" за актьорско майсторство от Академията, но през 1996 г. той беше почетен за изключителни заслуги към киноиндустрията и за своята роля на "морална и творческа сила в кинематографичната общност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024