Снимка: © Getty Images

Един от най-авторитетните британски журналисти и автори на политически книги Джеръми Паксман страда от болестта на Паркинсон. 

71-годишният бивш водещ на публицистичното предаване Newsnight на BBC публикува съобщение, в което посочва, че получава отлична медицинска помощ, а засега симптомите му са "леки". 

"Мога да потвърдя, че наскоро бях диагностициран с болестта на Паркинстон. Планирам да продължа да работя в телевизията и да пиша, докато имам възможност", казва той. 

От 1994 г. до момента той е водещ и на популярното куиз предаване University Challenge по BBC. 

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, което възниква поради загуба на нервни клетки в част от мозъка. Причините за появата му не са изяснени, а лечение все още не е открито. Комбинация между лекарства и физиотерапия може да помогне за облекчаване на основните симптоми - неконтролирано треперене на тялото, бавни движения и схващане на мускулите. 

Роден в Лийдс през 1950 г., Джеръми Паксман започва кариерата си в BBC като стажант през 1972 г. Работил е като новинар, репортер в "Панорама" и в сутрешния блок. През 1989 г. става водещ на вечерното предаване Newsnight и се превръща в едно от знаковите лица на програмата. Интервюирал е стотици политици, общественици и др. Едно от най-запомнящите се предавания е разговорът му от 1997 г. с тогавашния вътрешен министър Майкъл Хауърд, в което Паксман задава 14 пъти един и същ въпрос, настоявайки за конкретен отговор. 

Българският Джеръми Паксмън

Последният епизод на Newsnight с участието на журналиста се излъчи през 2014 г. Паксман е носител на няколко награди за професионални заслуги. Автор е и на няколко книги, сред които най-известните са "Политическото животно", "Англичаните. Портрет на един народ", "За крале и кралици", "Империя" и др. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти