Лекар с много ръце: проф. д-р Давидов и хирургията като занаят

„Можеш да си избереш дали да си добър с хората или да им правиш добро“.

Така, с цитат на Тери Пратчет, започва разговорът ни с проф. д-р Калоян Давидов - медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и един от хирурзите, които работят с роботизираната хирургична система Da Vinci за безкръвни операции.

Специалността на проф. Давидов са злокачествени заболявания на мъжката полова система, а рамената на робота Da Vinci, на които се поставят инструментите, отдавна са се превърнали в негов втори чифт ръце.

„На практика, това, което правим, е операция през видео връзка“, казва той.

Разбира се, технологиите улесняват значително и нашата работа. Преди време и ние като журналисти, за да направим това интервю, трябваше да отидем с тефтер, диктофон, камера и оператор, осветление, докато днес сме единствено с Xiaomi 12 Pro, с който успяваме запишем разговора с проф. Давидов и да направим дузина снимки с телефона.

Срещата ни с него е част от поредицата, посветена на "майсторството", която правим съвместно с Xiaomi. А какво по-голямо майсторство от спасяването на човешки живот?

Интервюто с Проф. Давидов е част от поредицата ни с Xiaomi. Видеото, което виждате към текста, е снимано с новия флагман на компания 12 Pro.



За да станем добри в нещо, ни трябва време. Понякога постигаме чудесен резултат само за 10 минути, но зад тях стоят хиляди часове усилен труд. Същото е и с телефоните Xiaomi - за бъдат това, което са в момента като производителност, качество на камерите и user experience, те стъпват на опита на 12 години развитие на технологиите и постоянно усъвършенстване.

Xiaomi 12 Pro е флагманът на марката. Серията Xiaomi 12 може да се похвали с три варианта - стандартния Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro версията с малко по-голям дисплей и батерия, както и Xiaomi 12X.

Xiaomi 12 Pro идва със звук от harman kadron, което си е директна заявка къде се позиционира това устройство, а именно на първия ред сред най-добрите смартфони на пазара.

И трите му камери на гърба са с 50MP сензори, а чипсетът е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 - най-доброто в момента в индустрията.

Дизайнът на Xiaomi 12 Pro е много приятен. Камерите са разположени умно, без да заемат много място. Гърбът на телефона е от матирано стъкло, което изглежда чудесно. Отстрани има метална рамка.

Екранът е 6.73-инчов LTPO AMOLED панел с извити краища.

Резолюция е 1440x3200 пиксела с гъстота на пикселите от 521ppi, Съотношението на екрана е 20:9, което го прави малко по-висок от популярните. Картината е много детайлна, цветове - верни. Ако искате да ги направите впечатляващи, ползвайте режим Vivid.

Батерията е 4600 mAh, но зареждането става със зарядно с мощност до 120 вата, което означава за около 25 минути.

Още няколко думи за камерите - те са с различни параметри, като основната е с най-големия сензор от трите (1/1.28") и с бленда f/1.9. Главният сензор също така има оптична стабилизация и фокусно разстояние от 24 мм. Другите две камери са с еднакви сензори, които са по-малки (1/2.76”).

И трите камери по подразбиране предлагат снимки с резолюция 12.5MP, което означава, че сливат четири пиксела в един.

По време на разговора ни се появява интересна асоциация между две професии - тази на пилота и на хирурга. Тя е напълно естествена: и двете изискват огромни количества професионализъм, талант, опит, безукорни умения и пълно доверие от страна на пасажера/пациента.

„Навремето акад. Пантев, при представянето на учебник по урология, каза, че има две професии, които уважава повече от останалите: на пилота и на хирурга. Защото не е само заплата това, заради което вдигаш 100 тона стомана във въздуха“, казва проф. Давидов.

Цитатът на Пратчет, с който започнахме разговора, се вписва добре в темата за добрия лекар и майсторството: какво е добър лекар според пациентите, какво е добър лекар според другите лекари, богоравни ли са хирурзите и кой лекар е по-добър: асоциалният д-р Грегъри Хаус или емпатичният Макс Гудуин.

Въпреки усилената съпротива на проф. Давидов към това твърдение, хирурзите спасяват животи, а това неминуемо носи със себе си усещане за власт. И огромна отговорност.

Днес обаче лекарите имат стабилна подкрепа, на която някога не са можели да разчитат: технологиите.

„Технологиите безспорно дадоха тласък на положителна статистика в медицината, а миниивазивните методи направиха скок по отношение на онкологичните заболявания и ги преместиха в друго измерение. През последните години броят на оздравелите от диагнози, които преди приемахме за фатални, расте.", казва професорът.

"Моето поколение уролози имахме късмета да докараме България до нивото на развитие на европейските страни. В момента тук може да намерите всичко в сферата на онкохирургията, което може да намерите по света.“

Сред тях е и Роботът Da Vinci. Машината, с която работят проф. Давидов и колегите му от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, се използва за операции на злокачествени и някои доброкачествени заболявания на мъжката полова система. При карцином на бъбрека например, робот асистираната хирургия позволява запазването на бъбрека. Благодарение на нея много успешно и елегантно се коригират вродени аномалии на пикочополовата система при деца и юноши.

„Важно е да споменем тук, че не говорим за пластично-разкрасителна, а за пластично-реконструктивна хирургия“, уточнява проф. Давидов. Никой не забелязва нечий красив уретер, но качеството на живот след поправянето на вродените стеснения на горния отдел на пикочните пътища е неминуемо по-високо.

Според проф. Давидов моментът, в който рутинни хирургически процедури ще се извършват изцяло от изкуствен интелект, наближава.

По-впечатляващото обаче е, че по думите му след 50 години онкохирурзите няма да съществуват като професия.

След 50, дори след 25 години, нас няма да ни има. Онкологичната хирургия ще отиде много далеч. В тази посока се работи много, генетиката и биохимията бележат страхотни постижения, хвърлят се огромни ресурси в изучаването на генома, нови молекули на медикаменти се появяват постоянно във фармацевтичната индустрия“, казва той.

„Първата телехирургическа операция, наречена Линдберг хирургия на името на първия пилот, прелетял без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж, се осъществява на 10 септември 2001 г.“ Датата вероятно ви е позната, защото един ден по-късно е извършен атентатът срещу Кулите-близнаци, което е и причината новината за дебюта в трансатлантическата хирургия да потъне в новинарския поток.

„Това е най-скъпата операция, правена някога въобще. Струва около 2 млн. долара, като голяма част от тях са за такси за трансфер на данни. Д-р Мареско извършва миниинвазивна холецистектомия от Ню Йорк на 67-годишна жена в Страсбург. Средното забавяне е около 155 милисекунди чрез край-край връзка с трансатлантически кабел.“, разказва проф. Давидов.

„Цялата идея на роботизираната хирургия тръгва от необходимостта да се създаде хирургичен инструмент, който да може да бъде качен на бойна машина и от разстояние да извършва първична обработка на рани на бойното поле“, казва професорът.

„Агенцията, която започва да разработва идеята за телехирургия е агенция за напредничави проекти в областта на отбраната, а човекът, който реално ражда концепцията, която по-късно се развива в робота Da Vinci, е полковник Сатава, армейски лекар и хирург, който присъства на лапароскопия по време на конференция на гастроентеролози и получава прозрение как тя може да бъде издигната до нивото на роботизирана хирургия“, добавя той.

И докато всички сме съгласни, че войната е ултимативното зло, се налага да живеем и с истината, че голяма част от медицинските открития, които ни помагат днес, се дължат на мащабно финансиране по време на или вследствие от военните действия и стратегии в миналото.

По данни, които проф. Давидов цитира, над 90% от научните открития след Втората световна война са направени в частни лаборатории, а голяма част от откритията в сферата на урологията се разработки, финансирани изцяло от частни фармацевтични компании.

„Фармацевтичните компании са тези, които финансират науката в моята дисциплина. Хората, които произвеждат хапчета за подобряване на уринирането, влошено в резултат на изменения на простатата, са хората, които смениха оперативните ни програми. Биг Фарма на практика извади доброкачественото увеличение на простатата от заболяванията, които налагат оперативно лечение и го превърна в заболяване, което се лекува с хапчета. Биг Фарма остави оперативното лечение на язвената болест в миналото.“

„Имате ли нещо против пилотът, който ще пилотира самолета, с който пътувате, да не е спал през последните денонощия?“

Това е въпросът, с който проф. Давидов отговаря на въпроса дали приема обаждания на пациенти през почивните дни. И няма как да не се съгласим. Докато дойде денят, в който смартфоните ще могат да ни оперират сами, е редно да пазим здравето на лекарите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024