Снимка: © Getty Images

Гражданската инициатива „За истинска детска болница“ внесе в администрацията на президента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването петиция, подписана от над 57 хиляди души. С нея се настоява да бъде прекратен договорът за реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница. Гражданите искат създаване на модерно детско лечебно заведение, което да отговаря на всички съвременни нужди и изисквания.

Има обаче един голям проблем – според лекари, архитекти и граждани, подписали петицията, бившето правителство на Бойко Борисов е възпрепятствало събарянето на стария строеж и изграждането на нова сграда заради договора, сключен с консорциум около „Главболгарстрой“ - "Детско здраве".

Той е на стойност 78 млн. лв. и бе подписан през април 2020 г. въпреки критики срещу липсата на добро техническо задание и процедурата, при която строителят трябва и да проектира, и да изпълни проекта.

На 27 май 2020 самият Борисов обеща, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова. Оказва се обаче, че се иска изпълнение на вече сключения договор.

„Измина една година от празното обещание на бившия премиер Бойко Борисов за нова истинска национална детска болница. Лъжа се оказа ангажиментът му държавата да се откаже от довършването на негодния бетонов скелет и да построи модерна педиатрия, отговаряща на европейските стандарти, при стриктен граждански контрол“, пише в петицията на гражданската инициатива, която остава отворена за подписи и под нея вече има близо 63 хиляди подписали се.

След изискани отговори от институциите по Закона за достъп до обществена информация - от инициативата са разбрали, че изоставеният строеж в Александровска е незаконен и са необходими „тежки и дълги административни процедури“, за да може да бъде завършен. Общо 9 от 12 етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи.

„Това значи, че държавата потвърждава всички аргументи срещу изоставения строеж, които Гражданската инициатива изложи преди повече от година. Въпреки това държавата продължава да се напъва да завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него. Единственият аргумент за това е посочен в кореспонденцията между ведомствата – да бъде изпълнен сключеният договор с изпълнителя - "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“, пишат от „За истинска детска болница“.

Според инициативата – държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи. „Не иска и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде построена. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са поставени интересите на търговското дружество, посочено за изпълнител на строежа“, пише в петицията.

Постройката в близост до Александровска е проектирана през 70-те години на 20 век, но вече 40 години остава неизползвана. 

„Държавата има една основна функция и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни интереси, нито фирмаджийски, нито ведомствени“, пишат от гражданската инициатива.

Те настояват настоящото правителство да започне процеса по изграждане на модерна сграда, защото тя ще служи на обществото през следващите „най-малко 50 години“.

Искат да се прекрати незабавно сключения договор за реконструкция, да се осигури прозрачност чрез учредяване на Обществен съвет към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, да се направи задълбочен анализ за нуждите на детското здравеопазване. Настояват за качествен инвестиционен проект, ясни критерии за избор на строител и да се обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.