Снимка: © Getty Images

Гражданската инициатива „За истинска детска болница“ внесе в администрацията на президента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването петиция, подписана от над 57 хиляди души. С нея се настоява да бъде прекратен договорът за реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница. Гражданите искат създаване на модерно детско лечебно заведение, което да отговаря на всички съвременни нужди и изисквания.

Има обаче един голям проблем – според лекари, архитекти и граждани, подписали петицията, бившето правителство на Бойко Борисов е възпрепятствало събарянето на стария строеж и изграждането на нова сграда заради договора, сключен с консорциум около „Главболгарстрой“ - "Детско здраве".

Той е на стойност 78 млн. лв. и бе подписан през април 2020 г. въпреки критики срещу липсата на добро техническо задание и процедурата, при която строителят трябва и да проектира, и да изпълни проекта.

На 27 май 2020 самият Борисов обеща, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова. Оказва се обаче, че се иска изпълнение на вече сключения договор.

„Измина една година от празното обещание на бившия премиер Бойко Борисов за нова истинска национална детска болница. Лъжа се оказа ангажиментът му държавата да се откаже от довършването на негодния бетонов скелет и да построи модерна педиатрия, отговаряща на европейските стандарти, при стриктен граждански контрол“, пише в петицията на гражданската инициатива, която остава отворена за подписи и под нея вече има близо 63 хиляди подписали се.

След изискани отговори от институциите по Закона за достъп до обществена информация - от инициативата са разбрали, че изоставеният строеж в Александровска е незаконен и са необходими „тежки и дълги административни процедури“, за да може да бъде завършен. Общо 9 от 12 етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи.

„Това значи, че държавата потвърждава всички аргументи срещу изоставения строеж, които Гражданската инициатива изложи преди повече от година. Въпреки това държавата продължава да се напъва да завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него. Единственият аргумент за това е посочен в кореспонденцията между ведомствата – да бъде изпълнен сключеният договор с изпълнителя - "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“, пишат от „За истинска детска болница“.

Според инициативата – държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи. „Не иска и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде построена. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са поставени интересите на търговското дружество, посочено за изпълнител на строежа“, пише в петицията.

Постройката в близост до Александровска е проектирана през 70-те години на 20 век, но вече 40 години остава неизползвана.

„Държавата има една основна функция и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни интереси, нито фирмаджийски, нито ведомствени“, пишат от гражданската инициатива.

Те настояват настоящото правителство да започне процеса по изграждане на модерна сграда, защото тя ще служи на обществото през следващите „най-малко 50 години“.

Искат да се прекрати незабавно сключения договор за реконструкция, да се осигури прозрачност чрез учредяване на Обществен съвет към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, да се направи задълбочен анализ за нуждите на детското здравеопазване. Настояват за качествен инвестиционен проект, ясни критерии за избор на строител и да се обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан