Лекари от ИСУЛ смениха колянна става чрез компютърна навигация Снимка: © УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за първи път извършиха ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система.

„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обясни проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

По думите му успехът на интервенцията зависи от това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация.

„Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, добави ортопедът.

На интервенцията са се подложили четири жени на възраст от 65 до 71 години. Всички те са били активни и са водили нормален начин на живот, но поради засилваща се болка в коляното са се обездвижили.

Всъщност, жените са много по-склонни към износване на колянната става поради чисто анатомични причини. Хрущялът при жените е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (да речем, раждане), което го прави по-раним.

„Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, коментира проф. д-р Кинов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023