Лекари от ИСУЛ смениха колянна става чрез компютърна навигация Снимка: © УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за първи път извършиха ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система.

„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обясни проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

По думите му успехът на интервенцията зависи от това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация.

„Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, добави ортопедът.

На интервенцията са се подложили четири жени на възраст от 65 до 71 години. Всички те са били активни и са водили нормален начин на живот, но поради засилваща се болка в коляното са се обездвижили.

Всъщност, жените са много по-склонни към износване на колянната става поради чисто анатомични причини. Хрущялът при жените е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (да речем, раждане), което го прави по-раним.

„Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, коментира проф. д-р Кинов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024