Лекари от ИСУЛ смениха колянна става чрез компютърна навигация Снимка: © УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за първи път извършиха ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система.

„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обясни проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

По думите му успехът на интервенцията зависи от това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация.

„Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, добави ортопедът.

На интервенцията са се подложили четири жени на възраст от 65 до 71 години. Всички те са били активни и са водили нормален начин на живот, но поради засилваща се болка в коляното са се обездвижили.

Всъщност, жените са много по-склонни към износване на колянната става поради чисто анатомични причини. Хрущялът при жените е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (да речем, раждане), което го прави по-раним.

„Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, коментира проф. д-р Кинов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024