"Пушечно месо": този надпис стои върху ленти, поставени на челото и лявата ръка на д-р Ален Коломбие. С изключение на лентите и стетоскопа, д-р Коломбие не носи нищо друго върху тялото си. Френският лекар публикува голи снимки от кабинета си в знак на протест срещу това, че медиците от първа линия са оставени без лични предпазни средства като маски, дезинфектанти или защитни облекла.

61-годишният общопрактикуващ лекар живее в Померол, град на 50 км югозападно от Монпелие. "Искам да защитя както семейството си, така и медицинския персонал, като привлека внимание към проблема", казва той пред AFP по повод необичайната протестна акция.

Случаите на Covid-19 във Франция вече са 29 155 (с 4948 напълно оздравели), а 1696 души са починали от тежки усложнения при заболяването. Над 3370 от пациентите са в сериозно или критично състояние.

"Протестирам срещу престъпната липса на подготовка в страната, която не взема мерки, въпреки че предупреждавам за опасността от Covid-19 от края на януари. Г-н президент, вие молите "войниците" да излязат на фронта без оръжия, без щитове и без грижа", пише Коломбие в публикацията си.

Личен лекар с над 30-годишна практика, той посочва, че е уморен и не желае да "води война", в която бива изпращан гол. Померол - град с около 10 000 души население - се обслужва от четирима общопрактикуващи лекари.

"Имам пациенти, които познавам от 30 години и гледам на тях като на свое семейство. Това са хора, които се опитват да улеснят живота ми - носят ми яйца от кокошките си, бутилки с вино, оставят ми торта в чакалнята", казва той пред AFP, като описва службата си. Сега обаче Коломбие няма възможност да посещава възрастните си пациенти, които страдат от множество заболявания, тъй като съществува опасност да ги зарази с коронавируса.

"На линия съм за тях, но няма начин да ги поставя в риск", казва той. Връзката му с болните хора се случва с помощта на медицински сестри, които му изпращат информация и снимки, за да помогнат с диагнозата. Коломбие разговаря с болните по телефона, а в някои неотложни случаи отива до домовете им, облечен с "най-добрата екипировка, която е на разположение".

Когато се върне вкъщи, съблича всички дрехи в гаража и директно влиза в банята, докато съпругата му почиства всички места, до които се е докоснал. От кметството са му доставили 18 маски, които ще му стигнат за не повече от 4 дни.

Болниците в цяла Франция отчитат дефицит на лични предпазни средства. Медицинският персонал ползва всевъзможни алтернативни маски и костюми, които фирмите или общинските власти могат да им отпуснат. Рискът за заболяване на лекарите и медицинските сестри от коронавируса е много висок, а в Италия има близо 20 смъртни случая сред здравни работници, които са били инфектирани от пациенти.

В началото на март асоциацията на болниците в Париж съобщи, че са откраднати 8300 предпазни маски от здравните заведения. Липсват и 1200 бутилки с дезинфектант за ръце. В Марсилия също беше установена кражба на 2000 маски. Президентът Еманюел Макрон обяви, че държавата ще реквизира всички складови наличности и производството на защитни маски, за да ги разпредели на здравните работници във Франция, заети в борбата с коронавируса.

Министрите призоваха французите да не изкупуват останалите маски от аптечната мрежа, освен ако не са в рискова група, тъй като това създава опасен дефицит за пациентите и лекарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

Законите трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, смята Петков.