"Пушечно месо": този надпис стои върху ленти, поставени на челото и лявата ръка на д-р Ален Коломбие. С изключение на лентите и стетоскопа, д-р Коломбие не носи нищо друго върху тялото си. Френският лекар публикува голи снимки от кабинета си в знак на протест срещу това, че медиците от първа линия са оставени без лични предпазни средства като маски, дезинфектанти или защитни облекла. 

61-годишният общопрактикуващ лекар живее в Померол, град на 50 км югозападно от Монпелие. "Искам да защитя както семейството си, така и медицинския персонал, като привлека внимание към проблема", казва той пред AFP по повод необичайната протестна акция.

Случаите на Covid-19 във Франция вече са 29 155 (с 4948 напълно оздравели), а 1696 души са починали от тежки усложнения при заболяването. Над 3370 от пациентите са в сериозно или критично състояние. 

"Протестирам срещу престъпната липса на подготовка в страната, която не взема мерки, въпреки че предупреждавам за опасността от Covid-19 от края на януари. Г-н президент, вие молите "войниците" да излязат на фронта без оръжия, без щитове и без грижа", пише Коломбие в публикацията си. 

Личен лекар с над 30-годишна практика, той посочва, че е уморен и не желае да "води война", в която бива изпращан гол. Померол - град с около 10 000 души население - се обслужва от четирима общопрактикуващи лекари.  

"Имам пациенти, които познавам от 30 години и гледам на тях като на свое семейство. Това са хора, които се опитват да улеснят живота ми - носят ми яйца от кокошките си, бутилки с вино, оставят ми торта в чакалнята", казва той пред AFP, като описва службата си. Сега обаче Коломбие няма възможност да посещава възрастните си пациенти, които страдат от множество заболявания, тъй като съществува опасност да ги зарази с коронавируса. 

"На линия съм за тях, но няма начин да ги поставя в риск", казва той. Връзката му с болните хора се случва с помощта на медицински сестри, които му изпращат информация и снимки, за да помогнат с диагнозата. Коломбие разговаря с болните по телефона, а в някои неотложни случаи отива до домовете им, облечен с "най-добрата екипировка, която е на разположение". 

Когато се върне вкъщи, съблича всички дрехи в гаража и директно влиза в банята, докато съпругата му почиства всички места, до които се е докоснал. От кметството са му доставили 18 маски, които ще му стигнат за не повече от 4 дни. 

Болниците в цяла Франция отчитат дефицит на лични предпазни средства. Медицинският персонал ползва всевъзможни алтернативни маски и костюми, които фирмите или общинските власти могат да им отпуснат. Рискът за заболяване на лекарите и медицинските сестри от коронавируса е много висок, а в Италия има близо 20 смъртни случая сред здравни работници, които са били инфектирани от пациенти. 

В началото на март асоциацията на болниците в Париж съобщи, че са откраднати 8300 предпазни маски от здравните заведения. Липсват и 1200 бутилки с дезинфектант за ръце. В Марсилия също беше установена кражба на 2000 маски. Президентът Еманюел Макрон обяви, че държавата ще реквизира всички складови наличности и производството на защитни маски, за да ги разпредели на здравните работници във Франция, заети в борбата с коронавируса. 

Министрите призоваха французите да не изкупуват останалите маски от аптечната мрежа, освен ако не са в рискова група, тъй като това създава опасен дефицит за пациентите и лекарите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа