Лена Бориславова: Моделите на управление и на ГЕРБ, и на Радев трябва да бъдат прекратени

"Няма да се откажем. Нашите баби и дядовци и родители се пребориха срещу тоталитаризма и да ни приемат в ЕС и НАТО, сега трябва да продължим работата, независимо колко силна е съпротивата на стакуктовото". Това е посланието на Лена Бориславова дни преди пети парламентарни избори в последните 2 години, които ще се проведат на 2 април.

Тя е кандидат за народен представител от листата на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) в 24 МИР-София. Заема второ място в списъка след съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

В последните дни преди вота говорим с нея за възможностите България да има реформаторско мнозинство в 49-ото Народно събрание, което да излъчи редовно правителство, защо моделите на управление и на ГЕРБ, и на президента Румен Радев трябва да бъдат прекратени, кое е това, което дърпа България назад и каква е тактиката "за оцеляване на корумпираните политици на прехода", на която трябва да има противодействие.


Как изглеждаше България, когато вие бяхте на 18 години и завършвахте гимназия? Какво се промени оттогава в политиката и какво си остана същото? Как смятате, че ще изглежда 18 години след днешните избори - колкото един пълнолетен живот?

Пълна с възможности и надежда за европейско бъдеще. На теория, след приемането ни в ЕС, което тъкмо беше станало факт, България (заедно с Румъния) трябваше бързо да догони Западна Европа – по справедливост, по конкурентоспособност, по условия за живот за гражданите. Въпреки безспорния политически успех - приемането ни в ЕС, в последвалите години станахме свиделите на тотален политически провал по достигането на европейския стандарт на живот. Вместо да се движи заедно с Румъния, България затвърди мястото си на най-бедната страна в ЕС с най-ниския индекс за щастие и най-висок индекс за корупция, след този на държави в Африка. Вместо да бележим успехи при развитие на регионите, инфраструктурата и здравеопазването, партията на Борисов отчете рекорди по незаконно усвояване на евросредства, липса на прозрачност, опасно тънък асфалт, все по-изоставаща и обезлюдяваща се Северна България, все по-зависима прокуратура и старание за реализация в срок единствено на проруски проекти.

Но има и положителна промяна. За разлика от преди, в политическото пространство за първи път не просто се говори голословно за опозиция на корумпираната власт, а има не една, а цели две политически формации, които са решени да предложат нов модел за управление на страната. Преди няколко години хората, които подкрепят нашето обединение, имаха минимално представителство в Народното събрание. През 2022 г. ДБ и ПП успяхме да формираме редовно правителство, което за 6 месеца за първи път изведе България в челните места на 3 европейски класации – по ръст на заплати, по износ и по ръст на индустриално производство. Ако това може да се случи за 164 дни редовен кабинет, то през следващите години България може да догони европейския стандарт на живот при управлението на ПП и ДБ.

Какво липсва на България, за да излезе от затворения кръг на избори - блокиран парламент - три неуспешни раздавания на мандати - нови избори? Какво я дърпа назад?

Българите не сме глупав народ, ние знаем какво означава да живееш добре. Според последните проучвания мнозинството от българите одобряват и членството ни в ЕС и НАТО.

Но това, което ни дърпа назад, е апатията и ниската избирателна активност, резултат от старателно възпитаното в нашето общество отвращение към политическия процес. Политическият елит на прехода всячески се стреми да ни докаже, че „политиката е мръсна работа“, „всички са маскари“ и в политиката свестните хора нямат място.

Не бива да се поддаваме на тази тактика за оцеляване на корумпираните политици на прехода. Тяхната цел е именно да държат свестните хора извън процесите, които определят как ще се развива държавата, за да го прави по-лесно за алчните, безпардонните и наглите те да са на власт.

Зависи от всеки един от нас!

Какви ще са заглавията на европейските и световните медии след изборите в България на 2 април?

Българите ясно показаха, че им е омръзнало да ги крадат и да ги дърпат назад в развитието им.

Отмина времето, когато народът можеше лесно да се управлява през страх и приказки за „хаос и разруха“. Опитите както на ГЕРБ, така и на президента Радев по този начин да парализират масите избиратели, за да не им се месят и да не искат промени, защото последните са „страшни“ и несигурни, се провалиха. След 12 години стабилен застой, търпението на българите се изчерпа. Което е и голямото предизвикателство за нашето следващо редовно правителство, защото никой няма да ни даде нови 12 години, за да станем равни с другите европейци.

Обединението на ДБ и ПП е най-голямата разлика при сравнението на изборите за 48 НС и за 49 НС - каква е добавената стойност на коалицията освен сбора на гласовете? Как допринесе ДБ и как допринесе ПП във формирането на програмата?

Най-голямата разлика между 48 и 49 НС ще бъде в това коя коалиция ще бъде първата политическа сила. Очертава се ПП и ДБ, подкрепени от Обединени земеделци и БЗНС, да спечелим на тези избори, което е необходимата предпоставка, за да формираме редовно правителство, да реализираме политическата си програма и да изберем председател на парламента.

В 48-ото НС видяхме, че това ГЕРБ да излъчат свои председател в лицето на г-н Рашидов бе пагубно за законодателната дейност. Ключови законопроекти като тези за разследване на главния прокурор, за промени в търговския закон по ПВУ, за защита от домашното насилие, макар и внесени в първия ден от работата на парламента от ПП и ДБ, бяха разпределени в зала в края на живота на това Народно събрание – умишлено - с четиримесечно закъснение, за да не минат и времето да не стигне.

С убедително мнозинство в новото 49-ото НС няма да допуснем подобна загуба на време и безпардонно бездействие. Обединени, ще работим по 5-те приоритета от политическата ни програма, а именно:

1) България в Шенген и в еврозоната!

2) 50 млрд. лева инвестиции поравно в Северна и Южна България и подкрепа за бизнеса, за да се увеличат доходите и да се намали разликата в заплащането между София и останалите региони на страната, между българите и европейците.

3) Българските малки и средни ферми - национален приоритет! Когато България спре да внася 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото, а отново стане нетен износител, до българската трапеза ще достигат по-качествени храни на по-ниски цени.

4) Инвестиции в независима и евтина българска енергия, за да не зависим от един доставчик.

5) Достъпно образование и здравеопазване с европейски качество.

Как се прави кампания, докато партиите ви са в кръгова отбрана заради едновременните удари от политически съперници, служебния кабинет и прокуратурата?

Специфична особеност на българската политика е, че в нея участват и субекти, които по правило трябва да са безпартийни и независими. Едва ли има друга държава, в която главният прокурор да прави равен брой пресконференции и интервюта като политическите партии по време на предизборна кампания. А в същото време служебното временно правителство дейно да работи за всяване на страх у населението, задаване на дневния ред на обществото и за уронване на образа на една или друга политическа сила. В такава среда е изключително важно да не се губи фокус и да не се позволява на опонентите – политически и други, да изкривяват посланията към избиратели и да подменят истинските проблеми и решения, от които има нужда България.

Няма съмнение, че нашето обединение се превръща във враг номер едно за корупционните схеми и срасналите се в много сектори държава и организирана престъпност. И с пълно основание се притесняват. Ние лесно можехме да проведем една агресивна и компрометираща кампания спрямо основните си опоненти – има много и истински основания за това. Изборите са обаче средство да подредим и предвидим бъдещето си. Затова искахме да сме честни с българските избиратели и да им покажем една реалистична картина на близките години, да им дадем възможност да разберат какво ги очаква, ако гласуват за нас на предстоящите избори.

Докато България нямаше редовен кабинет, изпусна шанса за влизане еврозоната през 2024 и отново не беше приета за член на Шенген, а президентът поставя под съмнение и волята на 48 НС за предоставянето на военна помощ на Украйна - какъв е рискът за държавата, ако това безвремие продължи?

Рискът е реален, но също толкова опасно е влизането в безпринципни исторически компромиси и коалиции, които да формират кабинет на всяка цена без значение на политиките, зад които се застава.

Не трябва да се връщаме нито към модела на управление на ГЕРБ, нито да оставим модела на управление на Радев. И двата са еднакво опасни за развитието на страната и трябва да бъдат прекратени. Наш приоритет за тези избори остава формирането на редовно правителство с ясен ангажимент за вземане на решение за приемане на България в Шенген и в Еврозоната през 2024 г.

Каква е вероятността в 49 Народно събрание да се формира редовно управление - и докъде стигат границите на компромисите? Какво е вашето лично условие за подкрепа на коалиционно правителство?

Обединение Продължаваме Промяната-Демократична България ще работим за сформиране на редовно правителство – за кабинет с ясна политическа отговорност и отчетност пред работещо Народно събрание след изборите на 2-ри април.

Коалиция с ГЕРБ е невъзможна преди да си спомнят откъде познават Владислав Горанов, който след като бе 2 пъти начело на финансите на държавата, в момента няма право в цял свят дори банкова сметка да си отвори заради корупция.

Имаме ясна управленска програма с 5 приоритета и ще търсим подкрепа и допирни точки в Народното събрание по политики, по решенията и мерките, които предлагаме срещу инфлацията, за по-високи и европейски доходи, за приемане в Шенген и Еврозона, за насърчаване на българското земеделие и производство. Тук на ход ще са другите партии, избрани в Народното събрание, да преценят дали ще влязат в диалог или ще подлъжат избирателите си, че търсят решения на проблемите им.

Как вашите избиратели гледат на ролята на Румен Радев в управлението?

Г-н Румен Радев е президент в парламентарна република. Като такъв той по принцип няма право да се меси активно в управлението на страната, макар че го прави. В условията на служебно правителство наблюдаваме също силно прекрачване на номиналните му функции. Но волята на избирателите - и наши, и на другите партии - е ясна – те не желаят страната да продължи да се управлява от президента, хората искат редовно правителство. Това е и нашата задача след изборите като първа политическа сила.

Какво послание отправяте към хората, които подкрепяха протестите от 2020 г., но вече се колебаят дали да гласуват на пети поредни парламентарни избори? Какъв ангажимент поемате към тях в новия парламент?

Искам да се обърна към хората и да им кажа, че има смисъл и има и начин да живеят по-добре. Да не се поддават на опитите да ги плашат и да им обясняват, че ни чакат хаос и разруха. Макар през последните месеци да преминахме през различни предизвикателства, се движим напред. Видяхме, че само за 164 работни дни редовното правителство на кабинета „Петков“ показа, че вместо стабилно последно място във всички европейски класации и стабилна бедност, има как България да е на челно място по ръст на доходите, по износ и по индустриално производство. Замислете се, какво Ви обещават от другата страна – още повече от същата стабилна бедност и застой, това просто не е опция. Изборът никога не е бил по-лесен. Зависи от нас. Остават броени дни.

Кой съвет на мъдър човек ви подготви най-добре за това, с което се сблъскахте в политиката? Какъв съвет бихте дали на младите момчета и момичета, които се колебаят дали да се занимават с политика в България?

Вярвам, че младите хора заслужават и имат право да бъдат в политиката, защото нещата, които правят политиците днес, влияят на бъдещето на тези хора, а те са бъдещето на България. Младите хора не ги е страх, те имат енергията да се справят с предизвикателствата и да се борят за идеалите си, те са източникът на новите идеи и решения, които да направят България модерна страна по европейски стандарт. Затова не се колебайте, има смисъл и е важно. А ако ви атакуват, значи правите нещо правилно. Зависи от нас да си отвоюваме бъдещето.

В една битка най-важен е отборът. Затова, който иска да се занимава с политика, трябва много внимателно да избере своя отбор – хората, с които ще се бори за идеалите и каузите си, с които до 6 сутринта ще гласува закони за контрол на главния прокурор или ще се опитва да спре недемократичните промени в изборното законодателство. Ако нямаш правилния екип, ако другите около теб не споделят твоите принципи и разбирания за света и как трябва да се развива България, много трудно ще устоиш на политическите ветрове. Аз не съжалявам за своя избор! Хората от Продължаваме Промяната са смели, млади, борбени и екипни играчи, начело с Кирил Петков и Асен Василев, и работата с тях вдъхновява всеки ден.

Кое беше най-важното управленско решение, в което участвахте и с което се гордеете? За кое решение на миналия парламент съжалявате, че не успяхте да спрете?

В условията на дългогодишна зависимост на България от "Газпром" и последвалата световна енергийна криза, един от основните приоритети на кабинета „Петков“ и безспорен успех бе изграждането на газовия интерконектор с Гърция. Поразяващо беше с колко голямо нежелание бе работено по този проект от предишните правителства. Това бе и единодушната обратна връзка, която получавахме от всички стратегически партньори, които участваха в него. За да може да бъде наваксано забавянето, още от първите дни на кабинета влязохме в постоянен ежеседмичен контакт с кабинета на гръцкия премиер и самия господин Мицотакис, със строителите, с ресорните министерства и агенции. Имаше дни, в които основната задача бе управлението и надзорът на строителните дейности по проекта, което е далеч от традиционното разбиране за дейността на политическия кабинет на премиера. Но беше важно и необходимо.

Съжалявам, че в 48-ото Народно събрание не се намери подкрепа за учредяването на държавен фонд „Стамболов“. По аналогия на политиката на Стефан Стамболов, Кирил Петков предложи да се създаде фонд, който да спонсорира най-талантливите деца на България да получат своето образование в чужбина и след това да се завърнат да живеят и работят в България, да създават семейства тук и да изживеят старините си. Ако по някаква причина не се завърнеха, тогава да възстановят парите на държавата. Така държавата можеше да инвестира в своите млади хора, да ги стимулира да се завръщат (вместо да са принудени да плащат големите си заеми със заплати от чужбина), да използва ефективно техния ум и знания.

Депутатите от ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" обаче не намериха сили да подкрепят подобен проект като една от мерките за справяне с демографската криза и липсата на кадри. Все пак по времето на ГЕРБ от страната си тръгнала над 800 000 българи – може би това е тяхната визия за стабилност. Или младите да ходят да пасат овце, както бе препоръчал Бойко. Струва ми се обаче, че водеща причина за отказа им бе всъщност страхът, че като има повече хора, които мислят и са видели какво е нормален европейски живот, съпротивата им срещу техния модел за управление ще е още по-силна.

Какво ви мотивира и ви дава сили да останете в политиката дори след разочарованията от последните мандати? Какво може да ви накара да си кажете: "Аз бях дотук"?

Чувството, че има смисъл и че зависи от нас. Няма кой друг да се пребори да живеем по-добре. Ако оставим тази задача на купения вот, на партиите по списъка "Магнитски", нищо няма да се промени. Докато вярвам в тази цел и работя с екипа от мотивирани млади хора, които са тук, за да свършат работа, а не да се уредят на позицийка, защото за нищо друго не ги бива, и аз ще съм тук.

Конкретното предизборно обещание/ангажимент, което вие лично бихте дали, е?

Няма да се откажем.

Нашите баби и дядовци и родители се пребориха срещу тоталитаризма и да ни приемат в ЕС и НАТО, сега трябва да продължим работата и независимо колко силна е съпротивата на стакуктовото, ние сме тук и няма да се откажем. Има как да живеем добре днес – без вопиюща корупция и страх. Има как да сме равни с другите европейци и българите да искат да живеят и да се развиват в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024