Лена Бориславова: Парламентът ще реши за ветото на РСМ, по-важно е ГЕРБ да дойдат на работа за бюджета

Началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова даде знак, че премиерът продължава да изчаква Народното събрание само да вземе решение за ветото срещу Северна Македония и няма да изпълни офертата на Бойко Борисов за спешно свикване на кабинета, който да даде готово предложение на депутатите.

Бориславова коментира пред "Дневник", че Петков няма да отстъпи от досегашната си линия - тоест, решението за РСМ ще трябва първо да се обсъди от Комисията по външна политика, която на свой ред да изпрати доклад за решение в пленарната зала.

В сряда редовното заседание на Народното събрание се провали заради отказа на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане да се регистрират в зала в три поредни пъти.

Бориславова казва, че е "важно Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост", след като лидерът на ГЕРБ обяви, че ще "осигури" 59-те гласа на групата за решение в полза на френското предложение за Северна Македония.

На въпроса какви ще са стъпките на ГЕРБ, ако Петков не свика Министерски съвет само заради тази тема, Борисов каза, че Десислава Атанасова ще бъде изпратена да разговаря с "евроатлантическите партии" в парламента и ще задейства процедурата през Комисията по външна политика (т.е. модела, който Петков така или иначе предлага от седмици).

В същото време - в сряда вечер ГЕРБ ще гласува за сваляне на правителството на Кирил Петков с мотиви, формално посветени на финансовата му политика. Партията не подкрепя и актуализацията на бюджета, като вече внесе собствени предложения за пенсиите през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024