Лена Бориславова: Пиарът на ГЕРБ прекъсна едностранно преговорите за кабинет Снимка: © Screenshot: bTV

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за това как да продължи управлението са били прекъснати едностранно часове преди Мария Габриел да връчи на президента папката с изпълнен първи мандат.

Това каза пред bTV Лена Бориславова, която е член на изпълнителния съвет на ПП.

“В 12,30 ч на 19 март в преговорната стая влиза пиар Никола (Никола Николов, национален координатор и пиар на ГЕРБ) и казва: "Време е!" И четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ стават и като по команда напускат преговорите", разкри Бориславова и уточни, че това се случило без да бъдат съгласувани нито споразумението между формациите, нито съставът на Министерския съвет след ротацията.

Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова си тръгват от преговорите, без да дадат никакво обяснение, а няколко часа по късно от ПП-ДБ научават от медиите, че Габриел ще се яви в президентството.

На телефонни обаждания не отговаря и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самата Бориславова разбира, че Габриел предлага състав на кабинет по радиото в колата си.

"Аз се учудих, защото не бяхме изчистили текста на споразумението и изведнъж се казва, че има споразумение и състав на кабинет," разказва тя.

Според Лена Бориславова, Мария Габриел е била накарана да подмени текста на споразумението, а списък с имената на министрите е "изтекъл" целенасочено в медиите.

"Кой я накара да внесе тази папка по този начин?" попита Бориславова и призова мандатоносителят да влезе в ролята си и да направи опит за възстановяване на счупеното доверие.

На въпрос може ли номинацията на Мария Габриел да е пречка, ако преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ бъдат възстановени, Бориславова отговори, че не е сигурна в това.

"Как ще погледне тези 11 министри в лицето? Не може да ходиш в президентството и да лъжеш, че има мандат и споразумение, каквито няма", каза тя.

По другия сериозен спор между партиите - дали Асен Василев да остане финансов министър, Бориславова обясни, че той има безспорни качества за поста, заеман в момента в кабинета "Денков", който вече е в оставка.

Василев обаче "няма как да се извинява за това действие", каза тя по повод изказването му по адрес на Габриел, че с действията си тя се е проявила като "красивото лице на мафията в България".

Финансовият министър преди ден каза, че се извинява на жената Габриел, "ако се е почувствала засегната" от думите му, но не и на кандидат-премиера Габриел - заради постъпката ѝ с представяне на състав на правителство пред президента Румен Радев без министрите в него от ПП-ДБ да са дали съгласие за това - заради липса на подписано споразумение с ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024