Лена Бориславова: Тестът за ново мнозинство с ИТН ще е законът за КПКОНПИ

Началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова обяви, че "тестът" за готовността на ИТН да работят за устойчиво мнозинство ще е приемането на промените в закона за борба с корупцията.

"Сигналите, които в момента идват от ИТН и тяхното лидерство, е, че те щели да подкрепят като цяло един нов закон, а след това да го преработят цялостно. Именно в тази заявка, че още 4 месеца ще седим и ще се чудим дали да има единодушно взимане на решения и налагане на вето от политически сили върху конкретни разследвания, ще проличи тестът за това кой истински иска да се бори с корупцията и статуквото", каза тя.

Бориславова отказа да обсъжда евентуални кадрови решения в нов проектокабинет, докато не се събере подкрепа за програма - включително дали Никола Минчев би бил добър вариант за министър-председател.

"Ако бъде подкрепен от едно стабилно мнозинство в парламента и имаме стабилен кабинет от министри, това ще е една добра рецепта за успех. Най-тежкото за един премиер е да не може да разчита на отговорното поведение на собствените си министри. Стана ясно за последните 6-7 месеца как ако в кабинета има лица, които са "брокери" или "аватари", не могат да се правят политики", каза тя с препратка към МРРБ под ръководството на Гроздан Караджов (ИТН).

Бориславова заяви, че обмисля да заведе иск срещу "Труд", ПИК и други медии, които "разпространяват лъжи по най-безапелационен и арогантен начин" по неин адрес.

Коментарът ѝ дойде, след като Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ започнаха да "рециклират" бомбастични дописки от тези сайтове в политическата си кампания.

"Миналата седмица хитът беше, че си поръчвам дрога от Георги Семерджиев в Министерски съвет. Абсолютна глупост. Но изненадващото е, че някакви хора наистина вярат на това обстоятелство. Може би подценявам силата на това, че когато изречеш една лъжа няколко пъти, тя става истина. Има огромна лъжа, свързана с отношенията ми с Кирил Петков. Има поредица от лъжи за това какви решения, по какъв начин се взимат в държавата", каза Бориславова.

"Имаме професионални отношения и това е всичко, което мога да коментирам по тази тема", каза тя в задочен отговор на въпроса на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която след консултациите при Румен Радев намекна пред всички медии за "някакви отношения" между премиера и началника на кабинета му.

В събота на поредната си среща с партийния актив Бойко Борисов лично се поинтересува от "скандала", разпространен от ПИК, като обвини ПП в "модел за забогатяване на фамилиите". Той обяви, че докато медиите не попитали Бориславова и Петков за това дали имали любовна връзка, "ние от ГЕРБ други отговори няма да даваме".

В интервюто си за Нова ТВ Лена Бориславова коментира още, че ПП ще положат всички усилия за съставяне на ново правителство в третия мандат, но не даде високи шансове за успех.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024