Началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова обяви, че "тестът" за готовността на ИТН да работят за устойчиво мнозинство ще е приемането на промените в закона за борба с корупцията.

"Сигналите, които в момента идват от ИТН и тяхното лидерство, е, че те щели да подкрепят като цяло един нов закон, а след това да го преработят цялостно. Именно в тази заявка, че още 4 месеца ще седим и ще се чудим дали да има единодушно взимане на решения и налагане на вето от политически сили върху конкретни разследвания, ще проличи тестът за това кой истински иска да се бори с корупцията и статуквото", каза тя.

Бориславова отказа да обсъжда евентуални кадрови решения в нов проектокабинет, докато не се събере подкрепа за програма - включително дали Никола Минчев би бил добър вариант за министър-председател.

"Ако бъде подкрепен от едно стабилно мнозинство в парламента и имаме стабилен кабинет от министри, това ще е една добра рецепта за успех. Най-тежкото за един премиер е да не може да разчита на отговорното поведение на собствените си министри. Стана ясно за последните 6-7 месеца как ако в кабинета има лица, които са "брокери" или "аватари", не могат да се правят политики", каза тя с препратка към МРРБ под ръководството на Гроздан Караджов (ИТН).

Бориславова заяви, че обмисля да заведе иск срещу "Труд", ПИК и други медии, които "разпространяват лъжи по най-безапелационен и арогантен начин" по неин адрес.

Коментарът ѝ дойде, след като Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ започнаха да "рециклират" бомбастични дописки от тези сайтове в политическата си кампания.

"Миналата седмица хитът беше, че си поръчвам дрога от Георги Семерджиев в Министерски съвет. Абсолютна глупост. Но изненадващото е, че някакви хора наистина вярат на това обстоятелство. Може би подценявам силата на това, че когато изречеш една лъжа няколко пъти, тя става истина. Има огромна лъжа, свързана с отношенията ми с Кирил Петков. Има поредица от лъжи за това какви решения, по какъв начин се взимат в държавата", каза Бориславова.

"Имаме професионални отношения и това е всичко, което мога да коментирам по тази тема", каза тя в задочен отговор на въпроса на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която след консултациите при Румен Радев намекна пред всички медии за "някакви отношения" между премиера и началника на кабинета му.

В събота на поредната си среща с партийния актив Бойко Борисов лично се поинтересува от "скандала", разпространен от ПИК, като обвини ПП в "модел за забогатяване на фамилиите". Той обяви, че докато медиите не попитали Бориславова и Петков за това дали имали любовна връзка, "ние от ГЕРБ други отговори няма да даваме".

В интервюто си за Нова ТВ Лена Бориславова коментира още, че ПП ще положат всички усилия за съставяне на ново правителство в третия мандат, но не даде високи шансове за успех.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо