Лена Бориславова: Вотът на хората беше против новата коалиция "ГЕРБ, ДПС и другари"

Кирил Петков няма да подаде оставка преди вота на недоверие, а ще разчита на събирането на подкрепа сред депутатите до последно. Възможно е ПП да опита и да състави нов кабинет, ако изгуби гласуването и получи нов мандат като първа политическа сила.

Партията обаче "няма да прави безпринципни коалиции", а "оставането във властта не е ултимативно желание", по думите на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

"Кирил Петков пое ангажимент към българския народ да направи възможното и принципното, за да не се ходи на нови избори, защото това поставя под въпрос процеси, които са в ход като Плана за възстановяване. Днес беше показателен ден за това коя е новата коалиция. Вотът на българите не подкрепя тази коалиция - 12 години управление от ГЕРБ, подкрепяно от ДПС и някой друг, когато е угодно, не е моделът, зад който заставаме и ще продължим с борбата срещу този модел", каза Бориславова пред bTV.

Според нея - евентуални бъдещи парламентарни избори ще са гласуване за това "дали да се върне отново модела "ГЕРБ-ДПС и другари", или властта да бъде при хората, които се борят с този модел.

Бориславова доусна, че падането на кабинета може да доведе до "връщане в миналото" на държавата - включително ревизиране на една от малкото успешно прокарани реформи от началото на мандата, закриването на Специализираното правосъдие.

"Една малка избрана част от българския народ и българския бизнес ще бъде и е много доволна от случилото се. Отново ще бъдат оставени на спокойствие, ще прекарват наркотици през границата, ще прекарват пестициди в плодовете и зеленчуците в България, няма да има контрол. Лукойл може би отново ще спре да плаща данъци, ще спре граничния контрол на рафинерията. Не бих се изненадала да се попълни Конституционния съд, така че да се възстанови Специализирания съд", каза тя.

Лена Бориславова потвърди за предполагаем напредък в позицията на ЕС по повод условията на България за Северна Македония.

В сряда постоянният представител на България в Брюксел е предал информация за ново предложение, "с което Европа се е приближила по-близко до това да защити българската позиция".

Каквото и да е то - ще премине първо през обсъждане в Народното събрание, след като Министерски съвет задължи посолството в ЕС да информира незабавно Комисията по външна политика по тази тема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024