Кирил Петков няма да подаде оставка преди вота на недоверие, а ще разчита на събирането на подкрепа сред депутатите до последно. Възможно е ПП да опита и да състави нов кабинет, ако изгуби гласуването и получи нов мандат като първа политическа сила.

Партията обаче "няма да прави безпринципни коалиции", а "оставането във властта не е ултимативно желание", по думите на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

"Кирил Петков пое ангажимент към българския народ да направи възможното и принципното, за да не се ходи на нови избори, защото това поставя под въпрос процеси, които са в ход като Плана за възстановяване. Днес беше показателен ден за това коя е новата коалиция. Вотът на българите не подкрепя тази коалиция - 12 години управление от ГЕРБ, подкрепяно от ДПС и някой друг, когато е угодно, не е моделът, зад който заставаме и ще продължим с борбата срещу този модел", каза Бориславова пред bTV.

Според нея - евентуални бъдещи парламентарни избори ще са гласуване за това "дали да се върне отново модела "ГЕРБ-ДПС и другари", или властта да бъде при хората, които се борят с този модел.

Бориславова доусна, че падането на кабинета може да доведе до "връщане в миналото" на държавата - включително ревизиране на една от малкото успешно прокарани реформи от началото на мандата, закриването на Специализираното правосъдие.

"Една малка избрана част от българския народ и българския бизнес ще бъде и е много доволна от случилото се. Отново ще бъдат оставени на спокойствие, ще прекарват наркотици през границата, ще прекарват пестициди в плодовете и зеленчуците в България, няма да има контрол. Лукойл може би отново ще спре да плаща данъци, ще спре граничния контрол на рафинерията. Не бих се изненадала да се попълни Конституционния съд, така че да се възстанови Специализирания съд", каза тя.

Лена Бориславова потвърди за предполагаем напредък в позицията на ЕС по повод условията на България за Северна Македония.

В сряда постоянният представител на България в Брюксел е предал информация за ново предложение, "с което Европа се е приближила по-близко до това да защити българската позиция".

Каквото и да е то - ще премине първо през обсъждане в Народното събрание, след като Министерски съвет задължи посолството в ЕС да информира незабавно Комисията по външна политика по тази тема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени