Летният туристически сезон в България ще започне на 1 май тази година, а за чуждестранните туристи ще има „зелен коридор“. Те ще трябва да изпълнят едно от три условия, ако искат да посетят страната ни – или да са ваксинирани, или да са прекарали Covid-19 и да имат изградени антитела, или да представят отрицателен PCR-тест.

Това обявиха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и здравният министър Костадин Ангелов в живо включване във Facebook, публикувано в профила на премиера Бойко Борисов.

„Ще осигурим сигурни "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Най-важното, което е и обща европейска политика, е участието на страната в така наречения зелен сертификат за пътуване. Той гарантира всеки един турист, който иска да посети страната, да има три възможности – или да бъде ваксиниран, или да е прекарал заболяването, или да представи отрицателен PCR-тест. Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването им“, каза Ангелов.

В понеделник Марияна Николова ще издаде заповед, с която ще бъдат утвърдени всички мерки в местата за настаняване, за хранене и развлечение по време на летния туристически сезон.

„Следващата седмица предстои да бъде взето решение от ЕС за дигитален сертификат, който да позволи свободно пътуване след ваксинация. Българското правителство подкрепя тази мярка“, каза вицепремиерът, а след като Борисов я попита какво е мотото на летния сезон, тя обяви: „Изберете България за безопасна почивка“.

"Нашите съседи от Гърция отпуснаха своите мерки. Ние също сме готови. Всичко, което правим, съгласуваме с ЕК. Дадено ни е право от Комисията - туристи от трети страни, които имат PCR или поставена ваксина от производител, различен от одобрените в ЕС, да ги допускаме в страната по начина, по който казаха колегите. Туристическият бранш да започва да се готви", каза премиерът. 

Борисов коментира и казуса с поисканата от България и още 5 страни среща на върха на ЕС, на която да се обсъди дали се спазва квотният принцип за доставка на определено количество ваксини срещу Covid-19 за всяка страна членка. 

България, Австрия, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия изпратиха писмо до ЕК, в което изразиха съмнения за големи разлики в доставките за отделните държави. От Комисията отговориха, че страните членки са решили да се отклонят от предложението за квотния принцип, заради различните нужди от ваксинация във всяка от тях.

„След писмото, което изпратихме до ЕК, поисках да стане ясно кой носи гаранциите и отговорът е Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин. Да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни. Комисията ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички", каза Борисов.


Марияна Николова изненадващо става доктор по "киберетика" в УниБИТ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България