Снимка: © Булевард България

България, Австрия, Чехия, Словения и Латвия са поискали свикване на среща на върха в ЕС заради "огромните разлики" в разпределението на ваксините по отделните държави членки. Към призива се е присъединил и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

Писмото идва малко след като австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че има съмнения за тайни договорки между някои правителства и фирми-производители на ваксини за доставянето на по-големи количества дози. 

ЕК още в петък отрече да са правени подобни сделки, като обяви, че държавите членки сами носят отговорността за поръчките си по квотата в общата сделка. 

В писмото на петте правителства се казва, че "Ако системата продължава по същия начи, тя би продължила да създава и задълбочава огромните разлики сред държавите членки до лятото на 2021 г., като някои ще имат възможност да постигнат колективен имунитет до няколко седмици, а други ще изостават силно". 

"Затова ви призоваваме... да проведем разговор по тази важна тема сред лидерите (на държавите членки) възможно най-скоро", се казва още в писмото на българското и четирите чужди правителства. 

Позицията, която Курц защити в петък, беше оспорена не само от ЕК, но и от собственото му Министерство на здравеопазването. Главният секретар на институцията Инес Щилинг е цитирана от AFP да казва, че "преговорите за доставки на ваксини бяха много балансирани и прозрачни", както и че всяка държава членка е имала възможност да прецени колко дози от различните производители да поръча. 

Европейската комисия беше критикувана в началото на годината за това, че е действала твърде предпазливо при заявяването на общите количества дози. Затова още през януари Урсула фон дер Лайен удвои цялата поръчка от ваксините на Pfizer, които ЕС има право да закупи - по това време те бяха единствените разрешени от ЕМА. 

Проблемът на държавите като България е, че още през есента на 2020 г. правителството не се е възползвало от възможността да оползотвори цялата си национална квота, дори при намалените количества. Страната можеше да поиска над 4 милиона дози от иРНК-ваксината на Pfizer - вместо това Министерски съвет е поискал само 1 млн. дози за година, разделени почти поравно в първите три тримесечия на годината. 

Самият Бойко Борисов призна за това, че е поискано много по-голямо количество от дозите на AZ заради ниската цена в сравнение с конкурентните производители. По същия начин правителството не беше заявило нито една доза от едноразовата ваксина на Janssen / Johnson & Johnson през ЕК, а се наложи впоследствие да я компенсира с извънреден договор с Швеция

Едва по-късно България се възползва от отворената опция да увеличи поръчката си. По-големи количества от Pfizer обаче ще започнат да идват от периода април-юни нататък.

Огромните неизпълнения на обещаните доставки на AstraZeneca и спирането на ваксинацията с този препарат сега поставят под риск имунизационната кампания в цялата страна. 

Заради този проблем България преговаря с няколко държави за ваксини назаем, сред които са Франция и Германия, а с решение на правителството бяха договорени 480 000 допълнитени дози от препарата на Moderna в директна сделка с Швеция.


Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините

Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните