Събота сутрин, Кюстендил. Гарги грачат насред празния площад на областния център. Точно преди една година държавата обяви извънредно положение. 

С 538 случая на коронавирусна инфекция на 100 000 души от населението Кюстендил (по данни на Центъра по заразни болести) е на първо място по заболеваемост в цяла България в разгара на поредната вълна на епидемията. Както ще стане ясно от здравния министър - само за една вечер са приети деветима пациенти с Covid-19, сред тях е дете на година и осем месеца. 

Остават 20 свободни легла, които до понеделник ще са изчерпани, ако това темпо се запази. От друга страна, Кюстендил е "цвете" на фона на положението в Гоце Делчев, където свободни легла вече почти няма, а пациентите ще се извозват към съседни общини. Ситуацията ще бъде спокойна, надява се Костадин Ангелов. Здравният министър, който не е в предизборна кампания, отново е на турне с джипката на Бойко Борисов. 

Този път обаче компанията е по-специална. 

"Да дойде Ричард", подсказва премиерът на антуража от министри, зам.-министри, кметове, PR-и и охранители от НСО. 

"Цяла сутрин репетирам да не кажа Raffy, а Ричи, ха-ха-ха!", смее се по-късно на себе си Бойко Борисов, докато подсказва името на веригата заведения на Ричард Алибегов. 

Само до преди два месеца колегите на "Ричи" протестираха пред Министерски съвет, носейки плакати "Световен шампион по смъртност" с лицето на Костадин Ангелов. Заплашваха с гражданско неподчинение. Приканваха Деница Сачева да поживее известно време с 24 лева на ден, колкото отпускаше за служителите на затворени фирми. Подиграваха се с членовете на НОЩ, като обявиха награди от по 1000 лв. за техни снимки в кръчма. 

Сега няма никакви следи от тази драма. Напротив. Запазването на ресторантите отворени се оказва предизборна кауза на ГЕРБ срещу "злите сили" от опозицията. 

"Нашите политически опоненти нарочно събират хора в заведения, снимат се, за да излезе, че трябва да ги затворим", казва Бойко Борисов, докато цялата правителствена делегация стои на крак в празно местно кафене и не се поддава на провокации.

Маската се носи само когато се мълчи. Така е по правилата на прочутия български модел, за който цяла Европа говори.

"От едната страна стоят докторите, те са на първа линия, борят се, но в същото време гледаме с най-либерални мерки да пазим психическото здраве и да оставим стотици хиляди хора възможност да работят. Чисто психологически, ей сега да дойдеш, да изпиеш едно кафе и да си отидеш, е добре за народа", обяснява премиерът. 

От началото на месец март в България са починали над 1000 души, заболели от Covid-19. Напълно имунизираните са малко под 58 000, или 0,8% от цялото население на страната. Общо поставените дози са 336 660.

За сравнение: 1 800 000 души са българите над 65-годишна възраст и/или с хронични заболявания, при които рискът от зараза с Covid-19 е най-голям.

Масовата ваксинационна кампания обаче е напълно блокирана заради решението на правителството да спре временно поставянето на дози от AstraZeneca. Електронният регистър за записвания е спрян, общественото доверие в единствената достъпна ваксина в България е смазано след поредицата от противоречиви публични действия на властта. 

Борисов можел "веднага да се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или Путин", за да залее пазара с азиатски препарати срещу Covid-19 с още по-проблематична репутация, но няма да го направи, защото "винаги е бил дисциплиниран член на ЕС и спазва правилата".  

Защо България е сред най-ощетените държави в ЕС по брой на ваксините на глава от населението, както с изненада откри преди ден Себастиан Курц? Защо през 21 век правителство от ЕС се моли за лекарствени продукти на заем, след като имаше възможност да поръча количества от всеки достъпен препарат, пропорционални на дозите за Германия, Франция, Испания и Италия?

"Ако едната ваксина е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. Търговската война между фирмите за разликата в продуктите е като по заведенията. Ако едното работи на 4 лв., а другото - 15 лв, ти къде ще си изпиеш кафето?" 

"Разликата в цените" ще се плаща със затворените училища и пълните болници. Ще се плаща с 10-дневна карантина. Ще се плаща със страха на бизнеса от това, че от фалита го дели една заповед на здравния министър, а компенсациите, забавени с месеци, ще зависят от доброто настроение на НАП.

Разликата в цените ще се плати с празни площади и празни изборни секции.

С бум на предизборната дезинформация и страх от ваксинирането - единствения възможен изход от кризата. 

"Ангелов, как е ситуацията иначе?"


Свети ли лампата в НОЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички