Събота сутрин, Кюстендил. Гарги грачат насред празния площад на областния център. Точно преди една година държавата обяви извънредно положение.

С 538 случая на коронавирусна инфекция на 100 000 души от населението Кюстендил (по данни на Центъра по заразни болести) е на първо място по заболеваемост в цяла България в разгара на поредната вълна на епидемията. Както ще стане ясно от здравния министър - само за една вечер са приети деветима пациенти с Covid-19, сред тях е дете на година и осем месеца.

Остават 20 свободни легла, които до понеделник ще са изчерпани, ако това темпо се запази. От друга страна, Кюстендил е "цвете" на фона на положението в Гоце Делчев, където свободни легла вече почти няма, а пациентите ще се извозват към съседни общини. Ситуацията ще бъде спокойна, надява се Костадин Ангелов. Здравният министър, който не е в предизборна кампания, отново е на турне с джипката на Бойко Борисов.

Този път обаче компанията е по-специална.

"Да дойде Ричард", подсказва премиерът на антуража от министри, зам.-министри, кметове, PR-и и охранители от НСО.

"Цяла сутрин репетирам да не кажа Raffy, а Ричи, ха-ха-ха!", смее се по-късно на себе си Бойко Борисов, докато подсказва името на веригата заведения на Ричард Алибегов.

Само до преди два месеца колегите на "Ричи" протестираха пред Министерски съвет, носейки плакати "Световен шампион по смъртност" с лицето на Костадин Ангелов. Заплашваха с гражданско неподчинение. Приканваха Деница Сачева да поживее известно време с 24 лева на ден, колкото отпускаше за служителите на затворени фирми. Подиграваха се с членовете на НОЩ, като обявиха награди от по 1000 лв. за техни снимки в кръчма.

Сега няма никакви следи от тази драма. Напротив. Запазването на ресторантите отворени се оказва предизборна кауза на ГЕРБ срещу "злите сили" от опозицията.

"Нашите политически опоненти нарочно събират хора в заведения, снимат се, за да излезе, че трябва да ги затворим", казва Бойко Борисов, докато цялата правителствена делегация стои на крак в празно местно кафене и не се поддава на провокации.

Маската се носи само когато се мълчи. Така е по правилата на прочутия български модел, за който цяла Европа говори.

"От едната страна стоят докторите, те са на първа линия, борят се, но в същото време гледаме с най-либерални мерки да пазим психическото здраве и да оставим стотици хиляди хора възможност да работят. Чисто психологически, ей сега да дойдеш, да изпиеш едно кафе и да си отидеш, е добре за народа", обяснява премиерът.

От началото на месец март в България са починали над 1000 души, заболели от Covid-19. Напълно имунизираните са малко под 58 000, или 0,8% от цялото население на страната. Общо поставените дози са 336 660.

За сравнение: 1 800 000 души са българите над 65-годишна възраст и/или с хронични заболявания, при които рискът от зараза с Covid-19 е най-голям.

Масовата ваксинационна кампания обаче е напълно блокирана заради решението на правителството да спре временно поставянето на дози от AstraZeneca. Електронният регистър за записвания е спрян, общественото доверие в единствената достъпна ваксина в България е смазано след поредицата от противоречиви публични действия на властта.

Борисов можел "веднага да се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или Путин", за да залее пазара с азиатски препарати срещу Covid-19 с още по-проблематична репутация, но няма да го направи, защото "винаги е бил дисциплиниран член на ЕС и спазва правилата".

Защо България е сред най-ощетените държави в ЕС по брой на ваксините на глава от населението, както с изненада откри преди ден Себастиан Курц? Защо през 21 век правителство от ЕС се моли за лекарствени продукти на заем, след като имаше възможност да поръча количества от всеки достъпен препарат, пропорционални на дозите за Германия, Франция, Испания и Италия?

"Ако едната ваксина е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. Търговската война между фирмите за разликата в продуктите е като по заведенията. Ако едното работи на 4 лв., а другото - 15 лв, ти къде ще си изпиеш кафето?"

"Разликата в цените" ще се плаща със затворените училища и пълните болници. Ще се плаща с 10-дневна карантина. Ще се плаща със страха на бизнеса от това, че от фалита го дели една заповед на здравния министър, а компенсациите, забавени с месеци, ще зависят от доброто настроение на НАП.

Разликата в цените ще се плати с празни площади и празни изборни секции.

С бум на предизборната дезинформация и страх от ваксинирането - единствения възможен изход от кризата.

"Ангелов, как е ситуацията иначе?"


Свети ли лампата в НОЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени