България преговаря с няколко държави за ваксини назаем, сред които са Франция и Германия, а с решение на правителството са договорени 480 000 дози от препарата на Moderna в директна сделка с Швеция. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в интервю за bTV в понеделник.

„Вече сме провели разговори с няколко държави като Франция и Германия. С решение на правителството поискахме 480 000 ваксини от Швеция на компанията Moderna. Не спираме да търсим ваксини. Премиерът говори с председателя на ЕК, аз - с министри, директорът на Агенцията по лекарствата – със свои колеги в целия ЕС“, каза той. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че България преговаря с Гърция и с Франция за доставка на препарати срещу Covid.

„Целта ни е, ако можем, да изместим броя на обещаните ни ваксини от третото и четвъртото тримесечие на 2021 максимално напред във времето. Тогава ще постигнем резултат. До края на юни можем да направим колективен имунитет от 70%, ако осигурим достатъчно ваксини. Ако успеем, на месец може да правим по 500-600 хил. имунизации“, каза Ангелов.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

Здравният министър не уточни дали сделката с Швеция за ваксини на Moderna е свързана с решението на правителството да закупи 2 млн. дози от препарата на Janssen директно от скандинавската страна, а не чрез сделка с ЕК. То бе взето преди няколко месеца - малко след като управляващите уведомиха Комисията, че се отказват от препарата.

На 14 октомври с писмо към ЕК правителството предлага отказ от включване в общото споразумение, но на 13 ноември променя позицията си и сключва директно споразумение с Швеция, но за около 1 млн. дози по-малко, отколкото ни се полагат по квотата в ЕС.

Тогава ваксината на Janssen (белгийският филиал на Johnson&Johnson) не бе одобрена от нито един регулатор. Миналата събота американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри използването на еднодозовия препарат и той вече започва да се прилага в САЩ. През март се очаква одобрението му и от европейския регулатор ЕМА.

Тъй като ваксината още не се прилага в Европа, вероятно българското правителство и Швеция са се договорили за доставки на определени количества от препарата на Moderna като част от вече сключеното споразумение.

Страната ни получи 52 800 дози от AstraZeneca в неделя, а днес – още над 21 хиляди от Pfizer/BioNTech. Британско-шведската компания обяви, че ще намали обещаните количества за цяла Европа и за второто тримесечие, което предизвика острата реакция на Министерството на здравеопазването. „ЕК сключва договорите с производителите и те са поели ангажимент, който не се спазва“, каза Ангелов в понеделник.

Той добави, че до момента AZ нито един път не са изпълнявали пълните доставки за България. „Ако не бяхме реагирали, тези дози сега щяхме да ги получим в началото на март. Първите доставки на AstraZeneca трябваше да дойдат още през декември миналата година“.

Относно отварянето на „зелените коридори“ – Ангелов каза, че те са станали факт, след като е имало много ваксини в центровете в страната, а хората от приоритетните групи, които са се били записали, не са се явявали. Той добави, че близо 30% от всички ваксинирани българи са възрастни хора между 64 и 85 години, включително лица с хронични заболявания.

Ангел Кунчев: Чакащите на опашка може и да не стигнат до ваксина

През изминалите 24 часа у нас са поставени 2685 дози от ваксината срещу Covid, а близо 2000 от тях са на AstraZeneca. Общо над 212 хиляди българи са имунизирани с препарата, а две поставени дози имат 37 379 от тях.

„В целия свят имаме един непредвидим вирус като поведение и начин на заразяване. В целия свят има опашки за ваксини. Не се говори за хаос, а за желание на хората да се ваксинират. Вторите дози се пазят за всички, на които е направена първа доза с Pfizer/BioNTech. Ако говорим за AZ, там дозите няма смисъл да се пазят, защото инжекциите са с интервал от 10 седмици“, отбеляза здравният министър.

„Най-радостен съм, че в края на ноември желаещите да се ваксинират бяха с 12% по-малко от сега. Ние успяхме да убедим хората да изберат науката пред всичко това, което се говори“, добави здравният министър.

Вчера десетки хора, чакащи за ваксина пред пунктовете в „Пирогов“, бяха върнати, защото според новата заповед лица извън четирите фази на националния план се имунизират само ако няма достатъчно желаещи, включени в приоритетните групи. Според Ангелов – причината за върнатите хора се крие в забавената реакция на лечебните заведения, които много късно качили на сайтовете си разписания с работните часове на пунктовете.

„Ако доставките бяха доставени, както бе обещано, нещата щяха да са по план. Когато се променят правилата, се случва така, както в България“, обяви той.

„У нас вървяхме на ръба на бръснача, но успяхме да се справим с мерките“, твърди здравният министър. Той съобщи, че в момента се наблюдава плато на заболеваемостта – новите случаи са между 12 и 13% от всички направени тестове на дневна база, има и „плато“ по отношение на смъртността. Над 4700 пациенти с Covid се лекуват в болници, но според Ангелов „здравната система е готова за натиска, който в момента дори не съществува“.

„Пикът от края на миналата година няма да се повтори. Червените лампи не светят, системата е готова откъм хора и откъм ресурси да се справи. При епидемичните взривове като в Кюстендил имаме локални мерки. Основната ни цел е да държим тази епидемия на каишка“, каза Ангелов.


Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"

"Зелените паспорти": Най-ценната монета в пост-пандемичния свят, която не е за всеки

Kардиологът проф. Генчо Начев смята, че Covid е "лабораторно биологично оръжие", защото той го е карал тежко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество