Ангел Кунчев: Чакащите на опашка може и да не стигнат до ваксина Снимка: © Булевард България

Часове след повторното отваряне на „зелените коридори“ – главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че е възможно чакащите на опашка да не стигнат до ваксина.

Според него – ако хората са възприели, че който иска да се имунизира срещу Covid-19, ще може – „това не е така“. „Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане. Коридорите ще работят пълноценно, когато имаме достатъчно препарати“, обяви Кунчев в интервю за „120 минути“ по bTV.

В неделя здравният министър Костадин Ангелов разпореди отваряне на „зелените коридори“, които бяха преустановени от четвъртък до събота. Те обаче ще действат при едно условие – само ако във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация, тогава ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Днес пред „Пирогов“ се струпаха опашки от желаещи да се имунизират. Десетки хора чакаха с часове да получат доза, но от лечебното заведение им съобщиха, че това ще може да се случи в понеделник от 9 ч., предаде bTV.

Във ВМА също нямаше „зелен коридор“, а от „Св. Анна“ съобщиха, че ваксинацията на рисковите групи започва още днес. Те ще работят от 16 ч., като до 10 екипа ще бъдат на разположение на желаещите. От 17 до 8 ч. ще работи и нощен екип.

„Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина според фазите от националния план, не се явяват, а такива, които много искат, не могат да се ваксинират“, каза Кунчев.

По думите му – един от вариантите чакащи да стигнат до препаратите е например да се отворят два флакона от по 10 дози, но да се явят само 16 човека от фазите. Тогава ще има място за още четирима, които не са сред приоритетните групи. „Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус“, отбеляза той.

Кунчев каза, че за вече ваксинираните ще се пазят втори дози, тъй като паузата между двете инжекции с AstraZeneca е 10 седмици. Днес страната ни получи над 52 хиляди дози от препарата, но главният здравен инспектор не е доволен от работата на производителя. „Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“.

„Ситуацията с Covid-19 у нас ще бъде овладяна, защото след всяка вълна има спад на заболеваемостта и защото колкото повече се ваксинират, толкова по-трудно ще се случва заразяването. Рисково е да разпускаме мерките, ако трябва да говоря като лекар. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Кунчев.

Той коментира и темата с ваксинационните паспорти, които биха премахнали ограниченията за имунизирани и преболедували при пътуванията в целия ЕС. Евролидерите обмислят подобна инициатива и все повече сближават позициите си.

„България ще работи за създаване на сертификат, независимо че на някои им се струва дискриминационно“, каза главният държавен здравен инспектор. „Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“.

В момента България преговаря с Гърция и с Франция, за да получим ваксини назаем, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в неделя следобед.

"Да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваканционния план като свършат ваксините. Защото виждате – те свършат, спираме за един-два дена, идват, веднага пак почваме. А ние 18 500 000 ваксини сме платили - после ще им ги върнем", каза премиерът.


Топ кардиологът проф. Генчо Начев твърди, че Covid е лабораторно биологично оръжие

"Зелените паспорти": Най-ценната монета в пост-пандемичния свят, която не е за всеки

Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024