"Зелените коридори" за ваксини отново отварят, но с условие Снимка: © Булевард България

„Зелените коридори“ за ваксинация на хората извън четирите приоритетни фази се възстановяват от тази неделя. Министерството на здравеопазването посочи, че те ще са ограничени, а условието да бъдат имунизирани граждани извън фазите на Националния план е само ако няма достатъчно желаещи от приоритетните групи.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини, пише в съобщението на МЗ. "Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи".

Днес България получи нови 52 800 дози от препарата на AstraZeneca/Oxford, които се разпределят в градовете по база на брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. 50% от ваксините се предоставят на личните лекари, а дози ще се поставят още днес.

Управляващите обаче не отбелязват колко време ще могат да продължат да действат коридорите и какъв е броят на ваксините, които чакаме при следващите поръчки.

"Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози са разпределени към 28-те РЗИ-та в страната", съобщи Красимир Гигов.

"Интересът е изключително голям и има много чакащи за имунизация", каза здравният министър Костадин Ангелов по-рано днес, когато посети "Пирогов" заедно с премиера Бойко Борисов. "В същото време, ваксинационният план в различните области върви с различни темпове". Министър-председателят му отвърна: "Там, където има чакащи, ги пуснете. Отваряйте "зелените коридори".

В интервю за БНР в събота директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изрази притеснения относно отварянето на коридорите, след като те бяха преустановени миналия четвъртък заради липса на достатъчно дози. "Ще отворим за един ден, ще свършат ваксините и после пак ще има напрежение. По-добре е да се изчака два-три дена и тогава вече, когато има наистина достатъчно количества, да започнем да работим".

В понеделник страната ни очаква да получи и 21 060 ваксини на Pfizer/BioNTech. Те се пазят за имунизация на участниците в изборния процес на 4 април.

Отделените дози от новата пратка на AZ/Oxford за София са 9300, като 6000 от тях са предоставени на личните лекари. Останалите 3300 са за болниците, където ваксинирането продължава според националния план.

Рано сутринта в неделя пред РЗИ се струпа опашка от общопрактикуващи лекари, като всеки от тях получи по 3 флакона от препарата, с които могат да ваксинират по 30 души, съобщи bTV.

За ваксинираните с Pfizer/BioNTech и Moderna се пази и втората доза, защото периодът между двете инжекции е между 20 и 30 дни. За имунизираните с AstraZeneca практиката е друга – там се изразходват всички получени ваксини, защото следващата доза се поставя 10 седмици по-късно. Така се ускорява ваксинационният процес, смята директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Как Чехия попадна в Covid-капан: "Правителството нарушава правилата, а медиите дават глас на конспирациите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024