"Зелените коридори" остават затворени поне още няколко дни Снимка: © Булевард България

Свободният прием на желаещи за имунизиране срещу Covid-19 няма да бъде възстановен преди получаването на по-големи пратки с ваксини през следващата седмица.

Това каза директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БНР.

Ваксинирането на хората, които спадат към някоя от четирите фази на Националния план, вероятно ще се възстанови от неделя, когато вече ще са пристигнали очакваните 52 800 дози от AstraZeneca.

Пратката се чака в събота вечер или неделя рано сутринта, като веднага ще се преразпредели към областните здравни инспекции, личните лекари и ваксинационните пунктове на болниците.

"Зелените коридори" още няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат две пратки с ваксини в началото на следващата седмица - за да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат ваксините и после пак ще има напрежение. По-добре е да се изчака два-три дена и тогава вече, когато има наистина достатъчно количества, да започнем да работим", казва проф. Балтов пред БНР.

"Пирогов" беше първата болница, която отвори врати за имунизиране на всички желаещи преди седмица. Само за няколко дни обаче наличните дози от AstraZeneca бяха изчерпани с рекордни темпове на ваксиниране на хората. От четвъртък насам "зелените коридори" в цялата страна са затворени.

Пред bTV проф. Тодор Кантарджиев каза, че се очакват още 12 000 дози от ваксината на Pfizer / BioNTech в понеделник.

"Проблемът с ваксините е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне", каза Кантарджиев.

До 10 дни се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на Janssen / Johnson & Johnson, която още днес ще получи одобрение за спешно ползване в САЩ.

В петък д-р Гергана Николова призова здравните власти да запазят по-големи количества от пратката на AstraZeneca за общопрактикуващите лекари в страната, за да могат да продължат да имунизират хората от рисковите групи по план.

"Ние сме една армия от 4 200, които ако сложат на ден по 20 ваксини, което е абсолютно възможно, правят 84 хиляди ваксини за деня. Като прибавим и 350 центъра в болниците, които работят, ваксините могат да станат едно прекрасно число за деня и да вървим с бързи темпове", каза тя в "Панорама" по БНТ.


Разваленият телефон с AstraZeneca: Кога и колко дози трябваше да получи България

Спутник V: Всичко, което знаем за руската ваксина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022