„Допуснахме прекалено много грешки, но ни дайте един последен шанс да се справим заедно с пандемията“ – това обяви чешкият премиер Андрей Бабиш, преди да наложи нов локдаун, започващ от 1 март. След като 6 последователни седмици случаите на Covid-19 в страната намаляваха, вече се наблюдават почти рекордни стойности на инфекцията.

В Чехия се разпространяват новите варианти на коронавируса, което докара болниците до ръба на колапса. Смъртните случаи в държавата с 10-милионно население минаха 20 хиляди, хоспитализираните са близо 7 хиляди, а в лечебни заведения попадат все повече млади пациенти. Преди няколко дни здравните власти отчетоха близо 15 хиляди нови инфекции, а през последното денонощие те са над 7700.

На пръв поглед - няма никаква обяснима причина Чехия да е една от най-засегнатите страни от пандемията. Тя има достъп до ваксини, достатъчно медицинско оборудване и тествана система за проследяване на контакти. Демократичното ѝ правителство, добрата здравна система и силната икономика са още няколко аргумента за успех в борбата с епидемията. Вместо това обаче държавата страда от отделни грешки, късно взети решения, лоша информационна кампания и неспазване на правилата от собствените си здравни власти.

Когато по-голяма част от Европа смекчава мерките, Прага ги затяга. „Правителството предприе злощастната стратегия да взема решения, базирани на броя пациенти, лекуващи се в болници. Това означава, че мерките им идват твърде късно“, казва пред CNN Ян Кулвейт, който е изследовател в Оксфорд.

Според него – хоспитализациите рисуват една „закъсняла картина“ на епидемията, защото хората се нуждаят от медицински грижи дни след като са били инфектирани. „Има голяма разлика между това да предприемеш мерките навреме и това да изчакаш с 10 дни. Когато репродуктивното число е 1.4, тези десет дни означават двойно по-голямо разпространение на епидемията“. Затова и самият Бабиш призна грешките на правителството.

Д-р Растислав Маджар, който е декан на медицинския факултет в Университета в Острава и един от топ епидемиолозите в Чехия, посочва три грешни решения, които са довели до настоящата криза. Първото идва, когато правителството е пренебрегнало исканията на съветниците, включително и неговите, и е отказало да въведе задължително носене на маски през летните месеци на 2020. Второто е преди Коледа, когато магазините отново са заработили, а третото – когато в началото на януари 2021 държавата се забавя с реакцията срещу новия британски вариант на Covid.

„Имаше три големи грешки и сега се надяваме просто да не се стигне до четвърта“, казва той.

Маджар е бивш координатор на здравния съвет към правителството, но се оттегля, след като Бабиш отказва да затегне мерките в края на август и да наложи задължително носене на маски. През септември, когато учебната година започва, властите осъзнават грешката си – „епидемията експлодира“.

Изиграла ли е роля в това политиката? „Това бе момент, в който епидемията отново започна да се разпространява, но можеше да бъде спряна. Не се случи обаче, защото идваха избори“, казва пред CNN Дагмар Джурова – професор по демография от Прага.

Тя не е единственият експерт, който поддържа тази теза. „Много европейски страни преживяха втора вълна и Чехия също бе сред тях“, казва Кулвейт. „Но за разлика от останалите, тя не успя да спре вълната – мисля, че местните избори изиграха ролята си“.

Премиерът твърди, че решенията му, свързани с пандемията, нямат общо с изборите. Той обвини опозицията, че превръща здравната тема в политическа, когато тя обяви, че вотът е бил „най-лошото нещо, което може да се случи в страната по време на Covid-19“.

В края на октомври локдаунът вече е неизбежен. Бабиш помоли гражданите да му простят, но скоро направи още една грешка. Когато броят на инфекциите се снижава преди Коледа, правителството се оказа прекалено нетърпеливо и пренебрегна собствените си изисквания, за да отвори магазините по-рано от необходимото. Системата PES бе представена през ноември и имаше за цел да аргументира всяка мярка с цифри за епидемията. Като рискови фактори се отчитаха репродуктивното число и броят на инфектираните на 100 хиляди души. „Те обаче не спазиха правилата на системата – тя им казваше друго, но те я игнорираха“, твърди Кулвейт.

Отмяната на блокадата доведе до нов локдаун непосредствено след коледните и новогодишните празници. „Правителството не слуша експертите, които отговарят за пандемията, а мисли само за политическите си нужди. Ограниченията се обясняват на гражданите не от експерти, а от политици, най-вече от премиера, което означава, че част от хората ще бойкотират правилата“, казва Джурова.

Друг проблем пред Чехия е липсата на финансова подкрепа за гражданите. Хората, които се поставят под карантина, печелят само 60% от заплатата си през първите две седмици, като тя се плаща от работодателите. И макар за бизнеса да има компенсации, повечето компании смятат, че те не са адекватни.

„Хората са изморени, те се срещат по домовете си, където правят партита с много хора, и пътуват“, казва Маджар.

Конспиративните теории също намират място в Чехия по време на пандемията. Според Кулвейт – медиите в страната са объркали хората в началото на епидемията. „Винаги се представят позициите „за“ и „против“ – в дадено предаване единият експерт казва, че е „за“ маските, а другият не ги подкрепя. Ако имате човек, който казва, че коронавирусът е опасен, то от другата страна стои друг, твърдящ, че за хората няма опасност. По принцип 95% от експертите в страната са за строгите ограничения, а 5% са от другия лагер. Медиите обаче ги представят като 50:50, а в социалните мрежи пропорцията става 20:80“.

Чехия става жертва на собствения си успех, защото строгите мерки работят, но голяма част от гражданите подценяват сериозността на вируса и вярват, че дните на локдаун са били загуба на време.

Новото повишаване на случаите в страната се дължи на различните варианти на вируса, най-вече на британската мутация. Правителството обаче отново закъсня – когато започна да секвенира пробите, този вариант вече е бил доминиращ сред инфектираните.

„Мерките, които действат сега, са достатъчно солидни, за да потиснат оригиналния вариант, но не и новите“, казва Кулвейт.

В момента мерките са по-разхлабени в сравнение с останалите страни, макар голяма част от учениците да не посещават училищата, а магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и ресторантите да са затворени. От понеделник обаче гражданите няма да могат да напускат домовете си освен по уважителни причини, а пътуването между отделните региони ще бъде забранено.

Според експертите правителството прави грешка като не затваря производствените фабрики. Държавата обаче казва, че това ще излезе твърде скъпо, защото секторът допринася за около 40% от БВП.

„Страхувам се, че голяма част от Чехия все още не разбира колко тежка е ситуацията. Някои хора съвсем нормално приемат цифрите от 100 или 150 починали с Covid в рамките на един ден и не го виждат като нещо обезпокояващо, а като нещо неизбежно и естествено“, казва Джурова. „Всъщност това е трагедия“.


Прочетете още:

Ювал Ноа Харари: Три урока за бъдещето след годината на Covid-19

Германия трупа огромни запаси от AstraZeneca, но не знае какво да прави с тях

Спутник V: Всичко, което знаем за руската ваксина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024