Германия трупа огромни запаси от AstraZeneca, но не знае какво да прави с тях Снимка: © Getty Images

Германия се намира в парадоксална ситуация - прекалено много дози от ваксините срещу Covid-19, прекалено малко кандидати за имунизиране, които отговарят на изискванията на здравните служби за приоритетни групи.

Особено що се отнася до препарата на AstraZeneca, няколко германски провинции в момента са натрупали запаси от стотици хиляди дози, които стоят неизползвани по фризерите на имунизационните центрове.

Първите ваксини на AstraZeneca са на разположение в Германия още от 8 февруари. Към края на миналата седмица близо 1,5 милиона дози са разпределени от федералното правителство към здравните власти на провинциите. Според Министерството на здравеопазването още 650 400 дози ще пристигнат през тази седмица.

Но към 24 февруари са поставени само около 239 000 дози от AstraZeneca.

Скоро 1,9 милиона дози ще се окажат на склад във ваксинационните центрове на страната, вместо да достигнат до гражданите по възможно най-бързия начин.

В момента AstraZeneca е разрешена само за хора под 65-годишна възраст в Германия. Причината: недостатъчно данни от клиничните изпитания върху най-високата възрастова група.

Едва на 27 февруари Ваксинационната комисия на Германия, оглавявана от Томас Мертенс, излезе с препоръка за облекчаване на този режим в синхрон с извода на Европейската агенция по лекарствата, че няма причини за съмнения в безопасността на този препарат сред старите хора.

Ръководителят на ваксинационния щаб признава, че въвеждането на възрастовото ограничение може да е изтълкувано "погрешно" от гражданите като съмнение в качествата на британската векторна ваксина.

До този момент само Хамбург, Бремен, Саарланд и Северен Рейн-Вестфалия имат сравнително адекватен баланс - около 25-35% от доставките на AZ вече са поставени на пациентите. В Баден-Вюртемберг, Саксония и Хесен обаче делът на оползотворените ваксини е само 5%. Получават се все повече сигнали, че хората не желаят да се имунизират с този препарат, защото се притесняват от евентуални странични ефекти.

Ново проучване: AstraZeneca намалява риска от хоспитализация с 94%, а Pfizer - с 85%

Според данни на dpa - в Саксония близо половината от планираните ваксинации с AstraZeneca не са били осъществени. В Берлин полицаите са отказали да я приемат, а главният лекар на столицата Дилек Калайджи предлага да се използва за имунизиране на бездомните хора.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова хората да не се колебаят и да не подбират една или друга ваксина, което той определи като "луксозен проблем", особено от гледната точка на милионите граждани, които все още чакат първата си имунизация.

Недоверието не е единствената причина за огромните излишъци от дозите на AstraZeneca. Neue Zuricher Zeitung цитира икономиста Холгер Шефер от Института за германска икоонмика в Кьолн, според когото проблемът се дължи на административна неефективност, която той описва като "възмутителна".

Според него ваксинационният план е толкова усложнен, че по-скоро вреди, отколкото да помага на населението. Опитът за справедливо разпределение на ваксините по приоритетните възрастови и пациентски групи има своите основателни причини, но задържането на толкова много дози от ваксината, докато цялото останало население седи и чака, не е оправдано.

Икономистът Адам Тууз описва положението в Германия като "гротескно грешно разпределение на ресурси, които са критично дефицитни в световен мащаб" и призовава Берлин да започне да изнася ваксини за по-бедни държави, ако няма да използва получените дози от AstraZeneca. Задържането на ваксини в тази ситуация е сравнимо с престъпление, смята той.

Федералното правителство и властите на провинциите решиха, че ще ваксинират служителите на началните училища и детските градини по-бързо от планираното. Ръководителят на комисията по ваксините Томас Мертенс предлага "прагматично решение" - да се създадат списъци на изчакващи пациенти от следващите приоритетни групи, които да се повикват в имунизационите центрове, ако останат неизползвани дози.

Личните лекари все още не са получили достъп до количества от ваксините, за да започнат да имунизират своите пациентски листи.

По първоначален план това трябваше да стане едва през месец април, но здравният министър Йенс Шпан е съгласен да облекчи режима по-рано.

Разваленият телефон с AstraZeneca: Кога и колко дози трябваше да получи България

Представителите на Германската асоциация на общопрактикуващите лекари коментират пред Tagesschau, че няма никаква логична причина да се забавя имунизирането в кабинетите им.

"Можем да го направим, гъвкави сме, можем да убеждаваме хората, които все още се колебаят дали искат да се ваксинират", казва Улрих Вайгелт.

"Настроението в страната се променя. За първи път относителното мнозинство от германците нямат доверие, че голямата коалиция може да се справи с корона-кризата", пише Der Spiegel, като цитира данни от свое изследване. "Федералното правителство и канцлерът трудно могат да измислят други решения освен налагане на локдаун в зони с различни цветове и успокояване на най-засегнатите с огромни помощи от парите на данъкоплатците. Това е старата рецепта от първата вълна".

Изданието критикува Меркел в "пасивен и летаргичен" подход към ситуацията, който не дава ориентир на хората, и посочва, че предупрежденията на AstraZeneca за поредни забавяния на доставките за ЕС през второто тримесечие на годината може да се окажат "едва ли не благословия" за буксуващата имунизационна кампания на Германия.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер предупреждава, че ако тенденцията на отказ от AstraZeneca продължи, линията на приоритизиране трябва да бъде преосмислена изцяло.


Ювал Ноа Харари: Три урока за бъдещето от годината на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024