Снимка: © Getty Images

Ваксините срещу Covid-19 на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech могат да намалят риска от хоспитализация с до 94% в период от четири седмици след поставяне на първата доза. Това показва ново проучване на Здравната служба на Шотландия, което представлява едно от първите изследвания на преките ефекти от имунизацията.

Експертите са изследвали 5,4 млн. души от 8 декември 2020 до 15 февруари 2021. През този период в Шотландия първата доза са получили 1,14 млн. пациенти – или 21% от населението.

Обобщените данни от проучването показват, че препаратът на AstraZeneca/Oxford е намалил хоспитализациите в болница с 94% - четири седмици след първата доза, докато този на Pfizer/BioNTech е показал 85-процентова ефикасност (между 28-34 дни след първата инжекция).

Рискът от прием в болница при възрастните над 80-годишна възраст е скъсен с 81% за същия период, сочат общите резултати за двете ваксини.

Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден

Учените са изследвали ефекта на ваксините всяка седмица след получаване на първата доза и са установили, че двата препарата показват най-силно действие на четвъртата седмица. Паузата между инжекциите на Pfizer/BioNTech е 21 дни, а при AZ е много по-голяма – оптималният вариант е 12 седмици. В България двете инжекции от AstraZeneca се поставят при пауза от 10 седмици, а имунитетът след първата доза нараства до 90-ия ден.

Авторите на изследването са от университетите в Единбург, Абърдийн, Глазгоу и Стратклайд. Проучването е публикувано на страницата на Здравната служба на Шотландия, като все още не е рецензирано.

„В него учените съобщават, че откритията им са „приложими в други страни, които използват ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca“. Такава държава е България, която разчита на AZ за масова имунизация на населението.

У нас ваксинираните вече са 119 354, а 26 973 от тях са получили две дози. Само за изминалото денонощие са направени близо 11 хиляди имунизации заради влезлите в сила зелени коридори. За справка – Великобритания е ваксинирала 18,2 млн. души (по данни на Our World In Data, обновени на 21 февруари).

Ръководителят на изследването на Острова Азиз Шейх казва, че резултатите са „много окуражаващи“ и ни дават повод да бъдем „оптимисти“ в борбата срещу заразата. „Вече имаме нови доказателства, базирани на проучване в цяла една страна, че ваксините осигуряват защита срещу хоспитализация в болница“, добавя той, цитиран от Sky News.

„Брилянтните новини са, че програмата по ваксиниране работи в настоящия си формат“, казва д-р Джоузи Мъри, която ръководи екипа на Здравната служба на Шотландия, участващ в проекта EAVE II. „Това, което бих искала да препоръчам на хората, е да спазват всички наложени мерки, за да спрем разпространението на вируса, защото тези резултати нямат общо с неговото предаване от човек на човек“.

Преди няколко дни Израел също публикува данни за ефекта от ваксините. Страната, която имунизира над 7,3 млн. от населението си с препарата на Pfizer/BioNTech, обяви, че двете дози намаляват симптоматичните случаи с 94%. Освен това съобщи, че ваксината е с 98-процентова ефективност при предотвратяване на леки инфекции и проблеми с дишането.


Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите

Ген. Мутафчийски: В цивилизования свят не се спори коя ваксина е по-добра - само в България

Препоръка към имунизираните с AstraZeneca: Не пийте алкохол и не спортувайте 24 часа след дозата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2