Ген. Мутафчийски: В цивилизования свят не се спори коя ваксина е по-добра - само в България Снимка: © Министерски съвет

„Само в България върви полемика коя била по-добрата ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента“ – това каза председателят на Националния оперативен щаб пред журналисти в с. Самуилово, община Петрич, където бе на посещение заедно с премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов.

„В Западна Европа никъде не се говори коя е по-добра. Слагат се всички ваксини, които са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. Смята се, че щом са утвърдени, те са достатъчно надеждни – сигурни сме в това. По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото без никаква“, добави директорът на ВМА.

Думите на ген. Мутафчийски обаче не са съвсем точни. Един от примерите, които опровергават твърденията му, е Германия. Там препаратът на AstraZeneca не се радва на голяма популярност, а едно от най-престижните издания Der Spiegel в неделя публикува статия със заглавие: "AstraZeneca - ваксината, която никой не иска". На снимката към публикацията тя бе сравнена с Pfizer и руската "Спутник V".

Лекарите отричат AZ, защото се смята, че ваксината е по-малко ефикасна срещу новите варианти на коронавируса в сравнение с иРНК препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, писа Deutsche Welle преди два дни.

В Германия са били използвани само 87 хиляди дози от общо получените над 730 хиляди от препарата на AstraZeneca, съобщава институтът „Роберт Кох“. Топ експертът Кристиан Дростен обаче смята, че не трябва да има съмнения относно ефикасността ѝ каза, че не е "ваксина второ качество", заемайки противоположната позиция в дебата.

В Италия също тече дебат дали препаратът на AZ/Oxford е толкова ефективен, колкото тези на Pfizer и Moderna. Там здравните власти препоръчаха той да не се поставя на хора под 55-годишна възраст въпреки предписанията на европейския регулатор ЕМА, а този уикенд членове на полицейски синдикати отказаха да си поставят ваксината, защото смятат иРНК-метода за по-ефикасен в борбата срещу Covid-19.

В България вече тръгна масовата имунизация на хора, които не се намират в приоритетните четири фази от Националния план за ваксинация. Поставят се дози от препарата на AstraZeneca, а напоследък все по-често се задава въпросът кога гражданите ще могат да избират коя ваксина да си сложат. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев – такава възможност ще има през март.

Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден

„Най-доволни сме от желанието на хората да се ваксинират, защото те проявиха зрялост“, каза ген. Мутафчийски. „Вчера и онзи ден аз бях свидетел как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран във ВМА е на 96 години, а най-младият – на 18. Хората са абсолютно мобилизирани да го направят, над 1160 човека сме ваксинирали вчера само в нашата болница“.

„Имаме 4 милиона души у нас, които са временно незащитени. Ето какъв терен има вирусът за разпространение. Трябва да прекършим гръбнака на тази пандемия, като се ваксинираме“, добави той.

Още 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech са получени днес у нас. На 25 февруари се очакват 12 000 дози от Moderna, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По-рано през деня Костадин Ангелов заяви, че в страната ще действат 25 мобилни екипа, които ще доставят ваксини и до най-малките населени места.

Зелените коридори продължават през почивните дни, както и през работните (но само в следобедните часове). "Зелени коридори ще има, докато има желаещи да се ваксинират", написа Борисов във Facebook.


Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите

Препоръка към имунизираните с AstraZeneca: Не пийте алкохол и не спортувайте 24 часа след дозата

Как AstraZeneca стана "Оксфордската ваксина" в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024