Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите Снимка: © Getty Images

Финалът на Откритото първенство на Австралия по тенис в неделя се превърна в сцена на антиваксърски настроения. Група зрители по трибуните на Rod Laver Arena освирка президента на борда на Tennis Australia по време на речта ѝ на официалната церемония, когато тя спомена ваксините срещу Covid-19. Правителството на страната не остана безучастно и осъди поведението на привържениците, наричайки го „отвратително“.

Негативната реакция на публиката дойде след победата в три сета на Новак Джокович срещу Даниил Медведев. След като на сцената стъпи Джейн Хръдлика, близо 7400 фенове я аплодираха.

„Нашите финалисти играха при извънредни обстоятелства. Последните 12 месеца бяха извънредни. Това беше период на необикновени жертви и големи загуби за всички по света. С началото на ваксинациите по целия свят се изправяме пред оптимизъм и надежда за бъдещето“, каза президентът на Tennis Australia, но при изричането на тези думи голяма част от феновете я освиркаха в продължение на няколко секунди.

Хръдлика продължи речта си, но когато благодари на правителството на щата Виктория за организацията на събитието, срещна нова доза негативни реакции, макар друга част от публиката да я аплодира. „Вие сте много упорити хора“, отбеляза тя. Най-вероятно освиркванията им в този случай бяха свързани с решението на щата да въведе петдневен локдаун преди седмица и да забрани достъпа на феновете до "Мелбърн Парк" в този период.

Целият финал на Rod Laver Arena бе изпълнен със странни събития – двама демонстранти бяха изведени от охраната, след като изкрещяха няколко пъти в подкрепа на бежанците, а освен това съдията на стола поиска от публиката да „покаже уважение“ и да не издава силни звуци при сервисите на двамата състезатели.

Най-остра обаче беше реакцията при споменаването на ваксините. Тя дойде в деня, в който бе поставено началото на имунизационния процес в страната. Премиерът Скот Морисън стана един от първите ваксинирани срещу Covid-19, а приоритетна група са медиците и възрастните хора. Австралия си е осигурила 150 милиона дози от Pfizer/BioNTech, а наскоро одобри и препарата на AstraZeneca.

Островната държава е една от страните, които се справиха най-добре с пандемията. В понеделник активните случаи на коронавируса са по-малко от 40, повечето от тях са карантинирани в хотели. От началото на епидемията са отчетени около 29 хиляди инфекции и 909 жертви, а добрите резултати се държат на строгия локдаун.

Скептичните настроения около ваксините в Австралия не са нещо ново. Проучване на Essential Media през януари тази година показа, че един на всеки 10 граждани казва, че „никога няма да се имунизира“, пише CNN. Две трети от тях са убедени, че ще си поставят доза, докато една четвърт остават несигурни, съобщава BBC.

През последните месеци редица известни личности показаха, че подкрепят антиваксърските теории и дори водиха митинги, предаде местният канал Seven News. Сред тях са сенаторът Полин Хансън и шеф-готвачът Пийт Еванс.

Ваксината в Австралия не е задължителна, но здравните власти искат да имунизират около 4 милиона души – една шеста от населението – до началото на март. Публиката на Australian Open подкопа тези усилия на правителството с негативната си реакция и то отвърна чрез вицепремиера Майкъл МакКормак. „Това е отвратително. Ваксината ще върне Австралия към онази нормална реалност, която имахме преди пандемията“.

Бившата тенис звезда на страната Рене Стъбс също се обяви против антиваксърските идеи на гражданите и определи постъпката им като „позорна“. Известната авторка Лиза Харви-Смит каза, че тези, които освиркват, трябва да пренаредят приоритетите си, а журналистът на 9Radio Шейн МакИнес нарече случилото се „срамно обединение на антиваксърите“.

В неделя се проведе серия от малки протести, на които австралийските граждани се обявиха против препаратите срещу Covid-19 още преди масовата имунизация да е започнала. Митинги имаше в Сидни и Мелбърн, а на кадри, излъчени по Seven News, се виждат плакати с надписи „Няма да вкарате нищо в ДНК-то ми“, „Моето тяло, моят избор“ и „Няма да ми отнемете свободата“.

Според експерти, цитирани от BBC – забавянето на ваксинационната програма в Австралия е породила такива крайни настроения, защото хората стават все по „несигурни“. Правителството се аргументира за забавянето с ниските темпове на зараза, които не са изисквали спешно одобрение от местния регулатор.


Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден

Препоръка към имунизираните с AstraZeneca: Не пийте алкохол и не спортувайте 24 часа след дозата

Допинг измамите на Русия: Как държавата прикри свой спортист чрез болница фантом и фалшиви документи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024