Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден Снимка: © Булевард България

Имунитетът след поставяне на ваксината на AstraZeneca нараства до 90-ия ден (след 12-ата седмица), а в България препаратът се поставя с пауза от 10 седмици между двете дози.

Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред журналисти в понеделник. „Първото натрупване на антитела след поставяне на ваксина на AstraZeneca/Oxford започва след втората седмица, като те нарастват до 90-ия ден. Именно затова казахме, че втората доза трябва да бъде поставяна между 65-ия и 70-ия ден, защото тогава е най-оптималният период за нея. И по този начин получаваме дълготраен имунитет, може би за повече от 1 година“, добави той.

Според най-новото проучване – ефикасността на препарата на AZ става по-висока, ако втората доза се постави 12 седмици след първата. Публикацията на учени от университета в Оксфорд, която The Lancet разпространи преди няколко дни, гласи, че цялостната ефикасност на ваксината достига до 81%, когато се остави пауза от 3 месеца между двете инжекции със стандартна дозировка. За справка – защитната ѝ способност е 55%, ако втората доза се сложи в шестмесечен интервал след първата.

Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози

В интервю за NOVA на 15 февруари българският представител в европейския регулатор ЕМА проф. Илко Гетов каза, че „стабилен имунитет“ и достатъчно количество антитела се постигат от 7 до 10 дни след поставяне на втората доза от ваксините срещу Covid. Тоест, ако втората инжекция от AZ бъде сложена на 12-ата седмица, солиден имунитет ще има точно около 90-ия ден след първата.

Точно това е една от причините масовата имунизация да се извършва с препаратите на AstraZeneca/Oxford, смята Радосвета Филипова от Националния ваксинационен щаб. В интервю за bTV в понеделник тя каза, че в момента се изразходват всички налични дози от този препарат, защото има достатъчно време да се изчака следваща доставка.

„Периодът между двете дози е много голям. Ние сме го фиксирали на 10 седмици, практически той е 12. Ваксините на Pfizer/BioNTech ги пазим за участниците в изборния процес, защото при тях интервалът между двете дози е 21 дни. Трябва да поставим втората няколко седмици преди 4 април, защото имунитет не се постига просто така – за 24 часа“, каза тя.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев - "оптималният период за AZ е около 10 седмици между двете убождания". "През миналата седмица лекари изразиха опасения дали в летните отпускарски месеци пациентите ще спазват сроковете. Гражданите трябва да са активната страна, когато дойде време за поставяне на втора доза", призова той в сутрешния блок на NOVA.

Кунчев допълни, че избор на ваксина може да има през март. "Очакванията се, че след 15 март Европейската комисия ще одобри ваксината на Janssen. Количествата, които ще получим през март, са около половин милион. Това означава, че ще се достигне до степен на задоволяване и ще започне да има избор".

„Не съм специалист, който изчислява проценти, нашата работа е да ваксинираме“, каза Балтов. „Мисля, че много скоро ще излязат по-сериозни публикации, както в САЩ, така и във Великобритания, след като привършват техните проучвания. Там се правят изследвания при хора над 65-годишна възраст, както и на деца между 6 и 16-годишна възраст“.

Директорът на „Пирогов“ нарече ефекта от зелените коридори „поразителен“. От петък следобед до неделя вечер само в тази болница са били имунизирани 1950 пациенти с първа доза от AstraZeneca. В цялата страна през почивните дни са били поставени ваксини на около 16 хиляди души. Само през изминалото денонощие са направени 10 998 ваксинации (над 10 000 от тях с AstraZeneca). Поне една доза от препарати срещу Covid у нас са получили 119 354 български граждани, а 26 973 от тях вече са с поставени две дози.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим зелените коридори в петте ваксинационни пункта в „Пирогов”", каза проф. Балтов. "Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на AZ/Oxford. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30 ч., но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”.

Всички РЗИ-та в страната трябва да отворят зелени коридори за всички желаещи да се имунизират - целодневно в събота и неделя, както и в следобедните часове през останалите дни.


Препоръка към имунизираните с AstraZeneca: Не пийте алкохол и не спортувайте 24 часа след дозата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите"

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024
Важно днес

Найден Тодоров отстрани директора на Национален фонд "Култура"

Служебният министър на културата е изпълнил вече взето решение на управителния съвет на фонда

13:35 - 15.04.2024
Важно днес

Защо "Кугър", а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

Първите мисии с медицински хеликоптер се очаква да започнат до началото на май

11:58 - 15.04.2024