Снимка: © Getty Images

Ефикасността на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Оксфорд става по-висока, ако втората доза се постави 12 седмици след първата, това се твърди в ново изследване, публикувано в медицинското списание The Lancet. 

Според учени от университета в Оксфод цялостната ефикасност на ваксината достига до 81%, когато се остави пауза от 3 месеца между двете инженкции със стандартна дозировка. 

За сравнение - защитната й способност се оценява на 55%, ако втората доза се постави в шестседмичен интервал след първата. 

Изследването показва още, че единична доза от AstraZeneca дава 76% протекция срещу Covid-19 след двадесет и втория ден от ваксинирането. Това защитно ниво не се променя до 3 месеца след първичното имунизиране. 

Въпреки това екипът на Оксфорд препоръчва на хората да не пропускат втората доза от препарата, защото все още не е сигурно дали само една инжекция е достатъчна за дългосрочен имунитет срещу коронавируса. 

Част от доброволците в изпитанията във Великобритания са помолени предават ежеседмични проби от носа и гърлото си за редовна проверка за инфекция със SARS-Cov2.

Оказва се, че ваксината на AstraZeneca не успява да осигури достатъчно добра защита срещу асимптоматична инфекция (т.е. положителна проба на човек, който не изпитва никакви симптоми на заболяване, но все пак може да зарази друг). Ефикасността по този показател се увеличава, ако периодът между двете дози се удължи. 

Учените все пак са открили, че единична доза от ваксината спомага като цяло за намаляване на позитивните резултати при полимеразната верижна реакция (PCR тест) с 67%, както за симптоматични, така и асимптоматични случаи. Това откритие дава надежди на изследователите, че ваксината може да има значителен принос за ограничаването на епидемията, като намали броя на заразоносителите сред населението.

Изводите от проучването засега потвърждават препоръките на британските власти и СЗО за по-продължителен интервал между двете дози на ваксините на AstraZeneca. 

British Medical Journal цитира ръководителя на отделението по епидемиология на инфекциозните болести към Imperial College, която призовава за предпазливост при анализа на данните за ефикасността на единичната доза от AstraZeneca заради недостатъчно разнообразния подбор от доброволци в тази група по фактори като възраст, пол, местоположение, раса и др. 

Стандартният курс на ваксинaция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca, който е одобрен от Европейската агенция по лекарствата, се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка.

Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза, се казва в продуктовата характеристика на препарата, публикувана от Министерството на здравеопазването. 

Поради възможността за по-дълги паузи между двете ваксини българските здравни власти решиха да използват всички налични ранни доставки на AstraZeneca, за да поставят първата доза на колкото може повече хора. 

През уикенда бяха организирани и т.нар. зелени коридори във всички имунизационни центрове в страната, като всеки човек, независимо от това дали влиза в някоя от фазите на Националния имунизационен план, може да се ваксинира с AstraZeneca.

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 


"По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат Спешна помощ"

Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев