Снимка: © Getty Images

Ефикасността на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Оксфорд става по-висока, ако втората доза се постави 12 седмици след първата, това се твърди в ново изследване, публикувано в медицинското списание The Lancet.

Според учени от университета в Оксфод цялостната ефикасност на ваксината достига до 81%, когато се остави пауза от 3 месеца между двете инженкции със стандартна дозировка.

За сравнение - защитната й способност се оценява на 55%, ако втората доза се постави в шестседмичен интервал след първата.

Изследването показва още, че единична доза от AstraZeneca дава 76% протекция срещу Covid-19 след двадесет и втория ден от ваксинирането. Това защитно ниво не се променя до 3 месеца след първичното имунизиране.

Въпреки това екипът на Оксфорд препоръчва на хората да не пропускат втората доза от препарата, защото все още не е сигурно дали само една инжекция е достатъчна за дългосрочен имунитет срещу коронавируса.

Част от доброволците в изпитанията във Великобритания са помолени предават ежеседмични проби от носа и гърлото си за редовна проверка за инфекция със SARS-Cov2.

Оказва се, че ваксината на AstraZeneca не успява да осигури достатъчно добра защита срещу асимптоматична инфекция (т.е. положителна проба на човек, който не изпитва никакви симптоми на заболяване, но все пак може да зарази друг). Ефикасността по този показател се увеличава, ако периодът между двете дози се удължи.

Учените все пак са открили, че единична доза от ваксината спомага като цяло за намаляване на позитивните резултати при полимеразната верижна реакция (PCR тест) с 67%, както за симптоматични, така и асимптоматични случаи. Това откритие дава надежди на изследователите, че ваксината може да има значителен принос за ограничаването на епидемията, като намали броя на заразоносителите сред населението.

Изводите от проучването засега потвърждават препоръките на британските власти и СЗО за по-продължителен интервал между двете дози на ваксините на AstraZeneca.

British Medical Journal цитира ръководителя на отделението по епидемиология на инфекциозните болести към Imperial College, която призовава за предпазливост при анализа на данните за ефикасността на единичната доза от AstraZeneca заради недостатъчно разнообразния подбор от доброволци в тази група по фактори като възраст, пол, местоположение, раса и др.

Стандартният курс на ваксинaция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca, който е одобрен от Европейската агенция по лекарствата, се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка.

Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза, се казва в продуктовата характеристика на препарата, публикувана от Министерството на здравеопазването.

Поради възможността за по-дълги паузи между двете ваксини българските здравни власти решиха да използват всички налични ранни доставки на AstraZeneca, за да поставят първата доза на колкото може повече хора.

През уикенда бяха организирани и т.нар. зелени коридори във всички имунизационни центрове в страната, като всеки човек, независимо от това дали влиза в някоя от фазите на Националния имунизационен план, може да се ваксинира с AstraZeneca.

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


"По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат Спешна помощ"

Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката