Нови данни: Ваксината на AstraZeneca е най-ефективна при интервал от 12 седмици между двете дози Снимка: © Getty Images

Ефикасността на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Оксфорд става по-висока, ако втората доза се постави 12 седмици след първата, това се твърди в ново изследване, публикувано в медицинското списание The Lancet.

Според учени от университета в Оксфод цялостната ефикасност на ваксината достига до 81%, когато се остави пауза от 3 месеца между двете инженкции със стандартна дозировка.

За сравнение - защитната й способност се оценява на 55%, ако втората доза се постави в шестседмичен интервал след първата.

Изследването показва още, че единична доза от AstraZeneca дава 76% протекция срещу Covid-19 след двадесет и втория ден от ваксинирането. Това защитно ниво не се променя до 3 месеца след първичното имунизиране.

Въпреки това екипът на Оксфорд препоръчва на хората да не пропускат втората доза от препарата, защото все още не е сигурно дали само една инжекция е достатъчна за дългосрочен имунитет срещу коронавируса.

Част от доброволците в изпитанията във Великобритания са помолени предават ежеседмични проби от носа и гърлото си за редовна проверка за инфекция със SARS-Cov2.

Оказва се, че ваксината на AstraZeneca не успява да осигури достатъчно добра защита срещу асимптоматична инфекция (т.е. положителна проба на човек, който не изпитва никакви симптоми на заболяване, но все пак може да зарази друг). Ефикасността по този показател се увеличава, ако периодът между двете дози се удължи.

Учените все пак са открили, че единична доза от ваксината спомага като цяло за намаляване на позитивните резултати при полимеразната верижна реакция (PCR тест) с 67%, както за симптоматични, така и асимптоматични случаи. Това откритие дава надежди на изследователите, че ваксината може да има значителен принос за ограничаването на епидемията, като намали броя на заразоносителите сред населението.

Изводите от проучването засега потвърждават препоръките на британските власти и СЗО за по-продължителен интервал между двете дози на ваксините на AstraZeneca.

British Medical Journal цитира ръководителя на отделението по епидемиология на инфекциозните болести към Imperial College, която призовава за предпазливост при анализа на данните за ефикасността на единичната доза от AstraZeneca заради недостатъчно разнообразния подбор от доброволци в тази група по фактори като възраст, пол, местоположение, раса и др.

Стандартният курс на ваксинaция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca, който е одобрен от Европейската агенция по лекарствата, се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка.

Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза, се казва в продуктовата характеристика на препарата, публикувана от Министерството на здравеопазването.

Поради възможността за по-дълги паузи между двете ваксини българските здравни власти решиха да използват всички налични ранни доставки на AstraZeneca, за да поставят първата доза на колкото може повече хора.

През уикенда бяха организирани и т.нар. зелени коридори във всички имунизационни центрове в страната, като всеки човек, независимо от това дали влиза в някоя от фазите на Националния имунизационен план, може да се ваксинира с AstraZeneca.

"Всяка ваксина, която е регистрирана, е показана за приложение на всички хора. Нямаме притеснения за това. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя има необходимата ефикасност - гарантира или неразболяване на човека, или леко прекарване на заболяването. Най-добрата ваксина е тази, която вече е налична. По този начин можем да получим колективен имунитет.", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


"По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат Спешна помощ"

Къде можем да се ваксинираме срещу Covid-19 в събота и неделя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев иска Радев да каже защо Пеевски от години е с държавна охрана

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

Силна експлозия разтърси Тел Авив. Има загинал и ранени при предполагаема атака с дрон

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024
Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024